Neagu Djuvara şi Adevărul

27 decembrie 2010   Dileme on-line

Acum o săptămînă vă invitam la lansarea cărţii "Un secol cu Neagu Djuvara" de George Rădulescu. Librăria Adevărul a fost arhiplină, iar numărul de exemplare s-a epuizat rapid.

Numai că lucrurile se mişcă repede: puteţi cumpăra cartea împreună cu ediţia de mîine, marţi, 28 decembrie, a ziarului Adevărul.

Neagu Djuvara despre


Cariera sa în Ministerul Afacerilor Externe:

"Am fost unul dintre cei trei-patru din meseria asta a noastră de descifrare a telegramelor, care făceau parte din acel grup conspirativ dorit de liderii opoziţiei şi de Rege ca să scoată România din război, în cazul în care Antonescu nu ar fi vrut să o facă la vreme."

Experienţe de viaţă:

"Francezii, în 1944, erau într-un hal de sărăcie nemaipomenită, aproape că nu aveau ce mînca. Dar, în acelaşi timp, lucrul extraordinar!, viaţa intelectuală pulsa."

"Soţia mea rămîne în locul meu pe cînd eu sînt la război, ca să-mi administreze moşia (...) Mă întorc după căderea Odessei, în decembrie – mari îmbrăţişări, noapte de dragoste. Şi a doua zi dimineaţa, totuşi o întreb cum stăm cu socotelile (...) Ceea ce încasase reprezenta de 30 de ori salariul meu de sublocotenent (...)Nu rămăsese o centimă! Cheltuise tot..."

Istoria recentă a românilor:

"Noi avem mania asta că, odată ce ne merge prost, sărim în barca cealaltă. Aşa ne-am făcut o reputaţie foarte proastă în străinătate. Să vezi diverse cărţi de istorie care se scriu!"

"Imensa majoritatea a celor care s-au aruncat imediat în braţele comunismului au fost, conform comediei lui Eugen Ionescu, „rinocerii” (...) Românul vrea să şmecherească în politică – asta e absolut clar."

"Dacă vor fi cîteva generaţii care de cînd aveau şapte ani şi pînă la maturitate au învăţat că furtul este cel mai mare păcat, România se va schimba."

Mai multe