NATO chemat în ajutor pentru a reglementa problemele granițelor UE

10 februarie 2016   Dileme on-line

La Bruxelles are loc a reuniune a Alianţei Atlantice, la nivel de miniştri ai apărării, în contextul în care Germania şi Turcia cer intervenţia organizaţiei pentru gestionarea fluxului migrator. Cum pe teren, în Siria, intervenţia rusă a provocat un nou val de refugiaţi, Europa riscă să rămînă încă mult timp sub o presiune migratorie cu efecte imprevizibile.

Pînă în prezent Alianţa Atlantică a refuzat să joace vreun rol în criza refugiaţilor, considerînd că nu aceasta este misiunea ei. Supravegherea frontierelor terestre şi maritime ale Europei, combaterea reţelelor criminale specializate în traficul de fiinţe umane, supravegherea circulaţiei navale în zona Mediteranei, toate acestea au fost considerate ca ţinînd de responsabilitatea serviciilor de poliţie şi de domeniul civil.

În Europa, însă, există în prezent o voce care nu poate fi ignorată: cea a doamnei Angela Merkel. După ce le-a deschis larg braţele refugiaţilor şi migranţilor, cancelara Germaniei pare depăşită de evenimente şi cere ajutorul Alinaţei Atlantice pentru instaurarea ordini.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe