Muzeul din Cernat

8 ianuarie 2011   Dileme on-line

Muzeul Satului din Cernat (comuna Cernat, județul Covasna) a fost înființat în 1973, de către Pal Haszmann, în curia, parcul și grădina grofului local Gyula Damokos. Curia a fost construită în secolele XVII-XIX, iar înfățișarea neoclasică și-a primit-o în 1831. Terenul din jurul ei are mai mult de două hectare, ceea ce a permis constituirea muzeului etnografic în aer liber.

Acesta conține case și porți secuiești, o moară de apă, stupi, stîlpi funerari din lemn sculptat, mașini și unelte agricole. Casele sînt din lemn, cu acoperișuri de șindrilă, amenajate cu mobilier și obiecte originale. Cele mai vechi sînt din secolele XVII-XVIII, iar majoritatea din secolul XIX.

În pivnița curiei se găsește una dintre cele mai inedite colecții: cea de sobe din fier, cu modele și încrustații. La fel de neobișnuită e și sala care expune un soi de istorie a tehnicii: radiouri, telefoane, gramofoane datînd cel mai devreme din  anii 1920.

Muzeul din Cernat e reușit tocmai prin amestecul aparent ciudat de etnografie cu tehnică  și alte elemente de viață cotidiană. Eclectismul său îl face neconvențional și incitant. Meritul este al lui Pal-Peter Haszmann, fiul lui Pal Hazsmann, actualul coordonator al muzeului. Și al fratelui său Jozsef-Istvan Haszmann, care conduce Școala Populară ce-și desfășoară activitatea în aceeași incintă.  

Mai multe