Morrissey - în premieră în România

8 octombrie 2015   Dileme on-line

Morrissey cîntă în premieră la București miercuri,14 octombrie 2015, la Sala Palatului.

Steven Patrick Morrissey s-a născut în Davyhulme, Manchester, Marea Britanie. Prinde microbul scrisului la o vîrstă foarte fragedă, și deși preferă poezia, atacă toate genurile literare, și, la doar 20 de ani, scrie biografia lui James Dean, James Dean nu este mort. În 1982, începe să colaboreze cu chitaristul și compozitorul local Johnny Marr, și astfel ia naștere probabil cel mai redubatibil duo componistic al anilor ‘80. Versurile spirituale și morbid-sentimentale ale lui Morrissey se potrivesc perfect cu bizarele progresii de acorduri ale lui Marr. Celor doi li se alătură curînd colegii de școală ai lui Marr, Andy Rourke (bass) și Mike Joyce (tobe) și astfel ia naștere trupa The Smiths. The Smiths a lansat șase albume de studio și mai multe single-uri de succes între 1983 și 1987. Trupa a făcut valuri atît în ​​Anglia natală, cît și în SUA. N-au ajuns niciodată în în mainstream-ul american, dar erau foarte des difuzați de posturile de radio pentru tineret, în primul rînd datorită temelor inteligente, de multe ori controversate, ale lui Morrissey. The Smiths s-au despărțit în 1987 din cauza unui conflict dintre Morrissey și Marr.

Anul următor, Morrissey se lansează într-o carieră solo, cu albumul Viva, un disc bine primit de fani și de critici depotrivă, care urcă pînă pe locul 48 în topurile americane. Parcursul său pe cont propriu înregistrează chiar o notorietate mult mai mare în SUA decît avusese vreodată trupa The Smiths. Cel mai mare triumf este albumul Your Arsenal (1992), nominalizat la Grammy pentru „cel mai bun album alternativ”. Morrissey s-a declarat întotdeauna fascinat de scena glam-rock a anilor ‘70, și Your Arsenal o dovedește din plin - discul e produs de fostul chitarist al lui David Bowie, Mick Ronson. Odată cu el începe și cel mai de durată parteneriat profesional al său, cu chitariștii Alain Whyte și Boz Boorer, care i s-au alăturat și au lucrat cu el de atunci.

Urmează două albume cu mai puțin succes comercial, Southpaw Grammar (1995) și Maladjusted (1997). Tot în 1997, Mike Joyce, fostul baterist The Smiths, îi dă în judecată (cu succes) pe Morrissey și Marr pentru redevențe pentru compoziție. Turneul "Oye Esteban" (1999-2000) prinde foarte bine în America Latină, iar Morrissey revine în 2004 cu discul You Are the Quarry, de pe care strălucesc single-urile „The World Is Full of Crashing Bores" și „How Can Anybody Possibly Know How I Feel?". 

Jesse Tobias, fostul chitarist Red Hot Chili Peppers, i se alătură pentru cîteva luni, colaborînd la Ringleader of the Tormentors (2006), produs de un alt fost asociat al lui Bowie, Tony Visconti, iar la scurt timp de aniversarea de 50 de ani a lui Morrissey vede lumina zilei și Years of Refusal (2009).

Morrissey rămîne un artist-cult, cu o bază de fani foarte loiali, care îl adoră. O parte dintre ei continuă să spere la o reuniune The Smiths, deși este foarte puțin probabilă – Morrissey a dezmințit în cîteva ocazii această posibilitate.

Mai multe