Mondialul pe înţelesul canibalei Ellocika

17 iunie 2010   Dileme on-line

După calculele cercetătorilor de la Bucureşti, vocabularul poetului Mircea Cărtărescu conţine (fără anglicisme) 11.998 de cuvinte, în timp ce lexicul suporterilor Bafana Bafana din tribul de canibali Mumbo-Jumbo este alcătuit din 300 de vocabule.

Prezentă la Cupa Mondială, Ellocika Şciukina, o piţipoancă de treabă - amică bună cu tovarăşii Ilf şi Petrov, se descurcă foarte uşor cu treizeci. Iată cuvintele, frazele şi interjecţiile pe care această microbistă aleasă le stăpîneşte cu o abilitate ieşită din comun:

”Lol!” (Criză de râs sau “Râd de mă sparg”), ”Brb” (Ma intorc imediat), ”Nişte neciopliţi!”, ”Huuuă!” (exprimă, în funcţie de împrejurări, ură, ironie sau dispreţ), ”Faimos!”, ”Plicticos!” (Se potriveşte la orice. De pildă: ”Iarăşi comentează plicticosul de Hobana”), ”Vax”, ”Catastrofă!” (Variantă – ”catastrofic”), ”Fii serios”, ”Ca pe un ţînc” (L-am repezit ca pe un ţînc), ”F-F” (rostit ef-ef, însemnînd şi fain, şi o frumuseţe, şi formidabil, după cum este spus: cu un f, cu ff, cu fff la urmă), ”Gras şi frumos” (pentru caracterizarea obiectelor însufleţite şi neînsufleţite), ”Eşti murdar de var pe spate” (glumă), ”Ei, nu zău!”, ”Oho!” (exprimă ironie, uimire, entuziasm sau satisfacţie), ”Nu mă învăţa tu pe mine să trăiesc”, ”Ciao!” (Cînd nu mai are chef de conversaţie).

Celelalte cuvinte, extrem de puţine, servesc ca verigă de legătură între Ellocika şi vînzătorii din magazinele universale.

Ca să nu vă mai fierb atîta, redau mai jos interviul telefonic luat, în această dimineaţă, Ellocikăi. Printre altele, Elocika este jurnalistă mondenă, de ceva vreme are şi blog (dar nu-i ştiu adresa) şi zilele acestea a urmărit pe viu toate meciurile disputate în prima rundă a grupelor.

- Bună dimineaţa, Ellocika, cum e la Johannesburg?
- F-F.
- Ce părere ai despre partidele jucate pînă acum, în grupe?
- Catastrofice.
- Ai reuşit să faci şi puţin shopping între atâtea meciuri?
- Oho!
- Spune-mi, te rog, mîncarea e gustoasă pe acolo?
- Fai-moa-să!
- Adică îţi cheltui diurna pe haleală în loc să-ţi iei ţoale?
- Nu mă învăţa tu pe mine să trăiesc.
- Aici, ai dreptate. Ellocika, cum comentezi eşecul Spaniei, principala favorită la titlu, în faţa modestei Elveţii?
- Au luat bătaie ca nişte ţînci.
- Prima surpriză mare de la acest turneu final, conform bookmakerilor, nu-i aşa?
- Nişte neciopiţi...
- Cine, spaniolii sau bookmakerii?
- Eşti murdar de var pe spate.
- De unde ştii?
- Lol!
- Ellocika, te-aş ruga să fii ceva mai scurtă, mă costă o avere convorbirea asta
- Vax!
- Spune-mi sincer, ai pus ochii pe vreun fotbalist. Care sunt cei mai frumoşi jucători de la Mondial?
- Oho! Sunt destui juni graşi şi frumoşi.
- Cine crezi că va cîştiga Cupa?
- Brb.
- Aştia cine mai sunt?
- Tre’ să iau un taxi. Ef, ef! Ciao!

P.S. Miercuri s-au disputat următoarele partide: Honduras – Chile 0-1, Spania – Elveția 0-1 şi Africa de Sud – Uruguay 0-3. Astăzi (joi) se dispută: Argentina – Coreea de Sud (ora 14.30), Grecia – Nigeria (ora 17.00) şi Franţa – Mexic (ora 21.30).

Claudiu BOLOZAN este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiți la vivir para contarla

Mai multe