Molenbeek-urile franceze

31 martie 2016   Dileme on-line

Lupta împotriva terorismului se duce în Franţa şi pe terenul prevenirii radicalizării islamiste, fenomen complex care şi el suscită dezbateri şi chiar polemici. Recent au apărut reacţii divergente după ce ministrul zonelor urbane, Patrick Kanner, a declarat că numeroase cartiere din Franţa au profilul celui de lîngă Bruxelles, Molenbeek, de unde erau originari teroriştii care au acţionat la Paris pe data de 13 noiembrie.

În jur de o sută de cartiere sînt comparabile, în Franţa, cu Molenbeek, a spus demnitarul francez. Iată cum a analizat el profilul acestui tip de spaţiu urban: "Ce este Molenbeek? O concentrare enormă de sărăcie şi şomaj, un sistem ultracomunitar, un sistem mafiot cu o economie subterană, un sistem unde serviciile publice au dispărut total sau aproape în întregime, un sistem în care responsabilii politici cu mandat electoral au abandonat lupta."

Mai mulţi lideri socialişti, printre care Jean-Christophe Cambadelis, au ţinut să nuanţeze sau chiar să se distanţeze de această analiză. Ceea ce nu face dreapta însă, care salută luciditatea ministrului. De notat că el este sprijinit şi de premierul Manuel Valls. Cotidianul Le Figaro, pentru a confirma şi furniza dovezi în legătură cu justeţea analizei făcută de Patrick Kanner publică un întreg dosar în care sînt scanate problemele grave cu care sînt confruntate multe suburbii franceze.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe