Molenbeek - cartierul belgian al terorismului

16 noiembrie 2015   Dileme on-line

Mai multe arestări în Belgia, în ultimele 48 de ore şi lansarea unui mandat internaţional de arestare pentru un rezident belgian, iată evenimente petrecute după atentatele de la Paris.

Un mandat internaţional de arestare a fost emis duminică, 15 noiembrie, pentru Salah Abdeslam, fratele unuia dintre teroriştii care s-au aruncat în aer la Paris. Un alt frate al acestuia a fost interpelat de Poliţia franceză imediat după atentate, el încerca să se întoarcă în Belgia.

Cei trei fraţi Abdeslam sînt francezi rezidenţi în Belgia, mai precis în cartierul bruxellez Molenbeek, cel cu tristă reputaţie în materie de criminalitate şi mai nou de terorism.

Atentatele de la Paris din ianuarie 2015 au avut şi ele o legătură cu acest cartier din Bruxelles. La fel, atentatul dejucat în august 2015 la bordul unui tren de mare viteză între Bruxelles şi Paris era pus la cale de fratele unei rezidente din Molenbeek.

Poliţia belgiană a operat aici şapte arestări în ultimele două zile. Cele două maşini folosite de terorişti la Paris în 13 noiembrie sînt înmatriculate în Belgia, ele au fost închiriate acum o săptămînă la Bruxelles.

Belgia este ţara europeană cu cel mai mare număr pe cap de locuitor de combatanţi străini plecaţi în Siria şi Irak şi asta în ciuda unei legislaţii dure împotriva terorismului. Paradoxal, Belgia este şi o ţară eficientă în depistarea teroriştilor şi a demontării reţelelor criminale.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe