Mo Yan cere eliberarea lui Liu Xiaobo
Laureatul de anul acesta al premiului Nobel pentru literatură trece drept un om apropiat regimului de la Beijing. Mo Yan trăieşte în China. A publicat o duzină de romane, multe dintre ele premiate în ţara sa şi în străinătate. Apropiat al comunist, Mo Yan este şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Comitetul Nobel pentru Literatură a fost criticat pentru această alegere: scriitorul Liao Yiwu, aflat în exil, îl consideră pe Mo Yan un „poet de stat”. În Occident, premierea lui Mo Yan a fost interpretată ca o formă de cauţionare a regimului comunist de la Beijing.
După cum însuşi a afirmat, într-un interviu, Mo Yan a început să scrie „ca să scape de sărăcie” şi a continuat să o facă – după ce a văzut că are succes – pentru că a simţit că are ceva de spus. Autorul nu s-a temut să includă critica socială în scrierile sale, însă a fost întotdeauna atent să nu depăşească limita a ceea ce guvernul ar fi considerat inacceptabil – notează The New York Times. Mo Yan este un pseudonim care în limba chineză înseamnă „A nu vorbi”.
Cu atît mai surprinzător a fost ceea ce a avut de spus scriitorul după aflarea veştii că va fi premiat. Mo Yan a cerut autorităţilor chineze să-l elibereze pe disidentul Liu Xiaobo. Liu Xiaobo a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru angajamentul său în lupta pentru promovarea dreptrurilor omului. Critic asiduu al regimului comunist, Liu Xiaobo a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru „uzurparea puterii de stat”. Regimul comunist nu i-a permis să părăsească ţara pentru ceremonia Nobel şi, în ciuda presiunilor internaţionale, refuză să îl elibereze.
(M.M.)