Miss Jolie sau vreun extraterestru albastru?

22 octombrie 2010   Dileme on-line

Nou, la cinema

Să rămîi blocat în lift cu patru necunoscuţi e, în principiu, un scenariu cu potenţial de coşmar. Cînd unul din ei este o pensionară acră, iar pe altul îl suspectezi că ar fi un asasin cu puteri supranaturale, potenţialul se apropie vertiginos de îndeplinire. Cam asta e povestea lui Devil, un horror marketat cu formula revelatoare „from the mind of M. Night Shyamalan" (remember Lady in the water? sau mai recentul The Last Airbender? oh, dear...). Dacă faceţi abstracţie de vocea enervantă a naratorului omniscient şi de personajele schematice, vă puteţi bucura de cîţiva fiori autentici, însă nu vă aşteptaţi la vreo capodoperă de suspans. Highlights: o să va facă poftă să revedeţi 10 negri mititei.

Mereu am fost curioasă cine traduce la noi titlurile filmelor (am avut tresăriri de spaimă la Children of men/Copiii tatălui, The Taking of 123 Pelham/123 S-a furat un tren sau Labor Pains/Munca-i un travaliu), azi cu-atît mai mult: Red vine pe ecranele noastre sub numele penibilo-halucinant Greu de pensionat. Păcat, filmul e chiar amuzant: Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich şi Bruce Willis în rolul unor agenţi secreţi de vîrstă a treia care retrăiesc fiorul tinereţii printre grenade şi mitraliere. Slavă cerului, nimeni nu se ia în serios, aşa că vă puteţi amuza împreună cu actorii, nu pe seama lor. Highlights: distribuţia şi tonul relaxat.

În proiect

După al patrulea episod cu Piraţii din Caraibe, Johnny Depp şi Rob Marshall vor ecraniza romanul The Thin Man al lui Dashiell Hammett, un policier clasic ce a mai ajuns pe peliculă acum mai bine de 70 de ani, avîndu-i în rolurile principale pe William Powell şi Myrna Loy. Însă pe mine mă tentează mai mult Atlasul norilor, adaptarea fraţilor Wachowski după volumul cu acelaşi nume al lui David Mitchell care tocmai şi-a anunţat candidaţii la distribuţie: Ian McKellen, Tom Hanks, James Mcavoy, Natalie Portman şi Halle Berry. Impressive! La fel ca şi planurile lui Todd Solondz pentru Dark Horse, următorul său proiect: Mia Farrow, Christopher Walken şi Selma Blair sînt cele mai noi nume de pe generic.

Scurt moment de guilty pleasures: James Cameron vrea să regizeze un 3D cu Angelina Jolie în rolul principal, adaptarea lui Brian Helgeland (L.A Confidenţial, A Knight’s Tale, Mystic River) după biografia Cleopatra: A Life, semnată de Stacy Schiff. Motiv pentru care s-ar putea să mai amîne niţel proiectul Avatar 2. Duh! Pe cine aţi prefera să vedeţi în 3 dimensiuni, amăgindu-vă că puteţi pipăi ceva, pe miss Jolie sau vreun extraterestru albastru-cauciucat?

Festivaluri

Dar revenind la chestiuni mai serioase, avem de raportat prima ediţie a Festivalului de Film Rus, ce se va desfăşura anul acesta între 22 și 28 octombrie 2010 la Cinema Studio şi la Cinemateca Eforie din Bucureşti. În program sînt 21 de lungmetraje+ o proiecţie de filme de animaţie realizate în perioada 1930 - 1970 (vedeţi lista completă aici). În continuare, puteţi trece direct la Zilele Filmului Norvegian, organizate de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti împreună cu Institutul Cultural Român, care vă aşteaptă cu cinci filme şi un seminar dedicat noilor tendinţe şi aspiraţii ale filmelor norvegiene (moderat de Andrei Gorzo). Mai multe detalii puteţi află de pe site-ul ICR.

Adela MARCOV este autoarea blogului BolaDeNieve.

Mai multe