Mischa Maisky: „Sînt foarte fericit să cînt Dvořák pe scena Ateneului”

8 noiembrie 2018   Dileme on-line

Mischa Maisky, care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich și Gregor Piatigorsky – reprezentînd, așadar, la cel mai înalt nivel școala interpretativă rusă –  a sărbătorit 70 de ani anul acesta. Artistul – una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii – va interpreta, joi și vineri, Concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică. „Veți asculta, în aceste seri, un interpret titan, alături de compozitori titani – Enescu, Stravinski, Dvořák”, a subliniat dirijorul Christian Badea.

„Este foarte important să avem solişti de mare calitate pe scena Ateneului Român. Prezenţa lui Mischa Maisky este de înaltă ţinută, iar acest concert ia un exemplu din perioada de aur a Filarmonicii: 1922-1942. Au fost 20 de ani în care cei mai mari artişti ai lumii concertau pe scena Ateneului. Sub conducerea lui George Georgescu, Filarmonica propunea publicului o serie de concerte în care apăreau săptămînal invitați, precum compozitorii Richard Strauss, Prokofiev, Bartók, Ravel, Stravinski, Mascagni, ce își interpretau propriile compoziții la București, sau soliști de legendă precum Casals, Enescu, Thibaud, Lipatti, Gieseking, Kempff, Arrau, deseori sub conducerea unor mari dirijori precum von Karajan, Böhm, Enescu, Weingartner, între mulți alții. Aşadar, evenimentul de pe 8 și 9 noiembrie nu trebuie să fie unul izolat, ci înscris într-o serie de concerte excepţionale, pe care le-am numit Concertele Centenarului la Ateneu. Avem această datorie faţă de George Enescu, faţă de tradiția Filarmonicii «George Enescu» şi faţă de public”, a spus dirijorul Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.

„Pentru mine, muzica este un organism foarte viu, niciodată la fel, care se schimbă în funcție de partener, de orchestră, de dirijor, de sală, de acustica sălii, de public, care joacă un rol foarte important  și care este o sursă de inspirație pentru mine. Sînt foarte  fericit să cînt Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea. Tot timpul încerci să înveți și să descoperi ceva nou, o energie nouă. Trebuie să fii capabil să citești printre note.  Cînd interpretezi muzică de un nivel foarte înalt, nu există niciun muzician, indiferent de cît de faimos sau de talentat e, care să-și –permită să aducă vreo o îmbunătățire marilor compozitori“, a declarat Mischa Maisky, în cadrul conferinței de presă.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, a vorbit despre „Concertele Centenarului la Ateneu“, în Anul Centenar al României, cînd Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existență şi Ateneul Român – 130 de ani de la inaugurare. „E o  stagiune consistentă, angajînd nume consacrate din lumea muzicală. Reintroducem în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. România are imperativă nevoie de a-şi ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţă, susţinută şi promovată inteligent, poate juca un rol esenţial. Este o bucurie să-l avem pe Mischa Maisky pe scena Ateneului Român, datorită implicării consilierului nostru artistic, Christian Badea“, a punctat Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.

˶Sînt trei motive majore pentru care ICR a decis să sprijine proiectul Concertele Centenarului la Ateneu. Unul este relaţia foarte bună pe care o avem cu Filarmonica «George Enescu». Anul acesta, ICR a colaborat în mai multe proiecte, dintre care aş menţiona concertul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene şi concertul susţinut de pianistul italian Stefano Bollani. Un alt motiv pentru care ICR sprijină proiectul este acela că, înscrise în programul Centenarului,  concertele sărbătoresc 150 de ani de existență a Filarmonicii «George Enescu»  şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român. Cel de al treilea motiv este legat de misiunea ICR de a promova cultura română în lume, o direcţie fiind promovarea muzicii româneşti”, a declarat  Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR.

Programul complet pe site-ul www.fge.org.ro.

Mai multe