Mircea Eliade - de la "mica" cultură română la cea universală
La recent încheiatul Tîrg de Carte de la Londra un eveniment de atracţie la standul României a fost lansarea traducerii în engleză a cărţii lui Mircea Eliade "Jurnalul unui adolescent miop", iar Institutul Cultural Român din capitala britanică a organizat o serată dedicată marelui istoric al religiilor. Toate acestea în preajma împlinirii a 30 de ani de la moartea lui Mircea Eliade.
"Fac parte din generaţia cea mai norocoasă din istoria României. Nici înainte, nici după generaţia noastră, România n-a mai cunoscut libertatea, belşugul şi disponibilitatea, de care ne-am bucurat noi, cei care am scris între 1925 - 1940.
Generaţia lui Nicolae Iorga fusese aproape pe de-a-ntregul confiscată de profetismul naţional şi cultural care trebuia să pregătească războiul pentru întregirea neamului.
Generaţia frontului fusese sacrificată ca să găsim noi o Românie Mare, liberă şi bogată.
Cînd am început noi să scriem, prin 1925, niciun ideal naţional nu ne solicita în imediat. Am fost cei dintîi români care puteam face şi altceva decît istorie naţională, filologie românească şi profetism cultural, fără să avem sentimentul că trădăm cauza neamului.
Am avut o libertate care se cucerise cu foarte mult sînge şi cu foarte multe renunţări", sînt cuvintele rostite de Mircea Eliade din 1967, chiar anul în care l-a întîlnit la Roma pentru prima oară nepotul său, fiul surorii sale, profesorul şi semioticianul Sorin Alexandrescu.
"Îmi aduc aminte foarte vag de Mircea Eliade de la ultima lui vizită în România în august 1942, cînd aveam patru ani. Au mai rămas nişte fotografii de atunci în casa părinţilor mei, dar eu practic nu l-am văzut pe unchiul meu decît în 1967 la Roma. În '67 întîmplarea a făcut că eu împlineam 30 de ani şi în acelaşi timp Mircea împlinea 60, prilej de bancuri «Singura oară în istorie cînd eu am dublul vîrstei tale», cum zicea el...", spune profesorul Alexandrescu.
Mircea Eliade era născut în 1907 şi a vizitat ultima oară România în 1942 cînd Sorin Alexandrescu avea vîrsta de cinci ani.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro