Mini-meciuri: Mongolia – Japonia (sumo) și Rusia – China (șah)

24 septembrie 2019   Dileme on-line

Aș fi vrut să scriu azi despre un top al cărților de șah, dar amîn demersul pentru a comenta succint pe marginea Cupei Mondiale de la Hantî-Mansiisk (șah) și a recent încheiatei Cupe (de toamnă) a Împăratului (la sumo). Sînt cîteva lucruri de spus, iar peste o săptămînă ar fi, cred, tardiv.

La Tokyo, turneul Aki Basho a luat o turnură neașteptată după ce a rămas fără cei doi yokozuna intrați inițial în concurs, Hakuho și Kakuryu, care însă s-au retras pe parcurs. A rezultat un haos total la vîrful clasamentului. De exemplu, înainte de runda a 11-a, prima din ultima treime a turneului, nu mai puțin de cinci rikishi erau pe locul 1. Asta în condițiile în care de ceva timp am fost obișnuiți să-i vedem pe Hakuho, Harumafuji sau Kakuryu dominînd copios competițiile, de la cap la coadă. Astfel că de această dată nu a fost de mirare că pentru prima oară după mulți ani (din calculele mele, de la turneul de primăvară din 2012) am avut un meci suplimentar de departajare, între doi luptători cu rang de sekiwake. Mai exact, după cele 15 runde regulamentare, Mitakeumi și Takakeisho erau pe primul loc, fiecare cu cîte 12 victorii și trei înfrîngeri. În playoff s-a impus Mitakeumi, care e astfel la a doua Cupă a Împăratului, după cea cucerită în iulie 2018.

De remarcat că sekiwake nu e rangul următor după yokozuna, ci ozeki. Ce au făcut cei trei ozeki existenți la ora actuală? Nu prea bine, după cum se vede. Takayasu nici nu a participat, din cauza unei accidentări, în vreme ce ceilalți doi erau kadoban, adică în pericol de a-și pierde rangul dacă nu reușeau să obțină mai multe victorii decît înfrîngeri în acest turneu. Numai Goeido a reușit însă să treacă pragul minim de opt victorii (kachi-koshi, în glosarul sumo), cu scorul de 9 - 6, în vreme ce georgianul Tochinoshin a încheiat cu 7 - 8.

Interesantă a fost evoluția lui Enho, un rikishi „foarte slab”, de sub 100 de kilograme. După cum se știe, în sumo „greutatea contează”, maegashira 11 (M11) Enho avînd cam două treimi din greutatea medie a adversarilor săi. Cu toate acestea, prin tehnică și forță, el a reușit scorul de 9-6. Un turneu bun a avut și M8 Okinoumi, care a scos 11-4, învins fiind în ultima rundă de Takakeisho. O evoluție oscilantă foarte interesantă a avut-o M1 Hokutofuji, care în prima rundă l-a învins pe însuși Hakuho (determinîndu-i probabil retragerea). După acest succes neașteptat, Hokutofuji nu și-a mai revenit șase runde, pe care le-a pierdut în serie. În runda a opta însă, a început să cîștige și nu s-a mai oprit pînă la sfîrșit, marcînd opt victorii consecutive. Cine știe, dacă mai dura turneul, poate îl și cîștiga!

Oricum, ca observație de ansamblu, Aki Basho 2019 a fost o afacere japoneză (aproape) de la un cap la coadă. Mitakeumi, Takakeisho, Okinoumi, Enho, Hokutofuji sînt toți japonezi. Pînă recent, mongolii dominau clasamentele, încă de pe vremea lui Asashoryu, dar între timp Harumafuji s-a retras din activitate, Hakuho a obținut cetățenie japoneză și doar Kakuryu a rămas singurul yokozuna mongol. Iar la Aki Basho mongolii de rang mai mic nu au făcut impresie - de exemplu, M2 Ichinojo, și el retras din runda a 6-a. Își revin oare japonezii în sportul lor tradițional?

***

La Hantî-Mansiisk a continuat Cupa Mondială la șah. La momentul la care scriu, partidele eliminatorii ale competiției au ajuns la faza sferturilor de finală, în care jocul calificărilor a făcut să avem un mini-meci Rusia – China. Mai precis, Grischuk și Vitiugov joacă împotriva lui Ding, respectiv Yu. Chinezii sînt foarte stăpîni pe ei, și nu m-ar mira să îi văd în semifinale. În celelalte două întîlniri sînt implicați un american (un junior foarte bun, tot de origine chineză, Xiong), un azer (Radjabov, care în runda precedentă și-a eliminat conaționalul, pe Mamedyarov), un armean (de două ori cîștigătorul Cupei, Aronian) și un francez (Vachier-Lagrave, favoritul meu). Cei doi finaliști ai turneului programat să se încheie pe 4 octombrie se vor califica direct în Turneul Candidaților, concursul care îl va desemna pe șalangerul la titlul suprem în șah deținut de norvegianul Magnus Carlsen.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 174 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 173 de data trecută: 1… Tbxa2 2. Txa2 Txa2 3. De1 Ta1 4. Tc1 Dxe1+ urmat de mat.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Imagine din sala de joc, Cupa Mondială la Șah, Hantî-Mansiisk 2019. Sursa: site-ul oficial.

Mai multe