Miliardarii care susţin Brexit-ul

6 ianuarie 2016   Dileme on-line

A mai rămas ceva mai mult de o lună pînă la summitul crucial al Uniunii Europene, în care vor fi puse pe masă cerinţele Londrei pentru rămînerea în Uniunea Europeană.

Pînă atunci, revista germană Der Spiegel aruncă o privire asupra dezbaterilor din Marea Britanie, dominate de partizanii ieşirii din Uniune.

La 19 februarie, David Cameron se va afla singur în faţa omologilor săi europeni. Dar scopul lui Donald Tusk, al lui Jean-Claude Juncker şi al Angelei Merkel este de a-i asigura lui Cameron spaţiul politic de care nevoie pentru a menţine Regatul Unit în Uniunea Europeană. Altfel, nu există nicio şansă de inversare a valului de euroscepticism care domină ţara.

În Marea Britanie, tabăra favorabilă Brexitului domină dezbaterea publică. Iar influenta şi puternica industrie financiară încearcă să utilizeze această potenţială ruptură potrivit propriei agende. Visul este de a transforma Marea Britanie într-un fel de Singapore al Nordului: bogat şi în mare măsură independent.

Campania anti-UE este finanţată de oameni de afaceri puternici şi magnaţi financiari care au fost în mare parte necunoscuţi pînă acum.


Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe