Mila şi compasiunea

26 iunie 2012   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta se adresează oamenilor sensibili. Tema de joi e „Mila şi compasiunea”. „Mi-e milă de tine, dar de mine mi se rupe inima”. Această zicală rezumă exemplar starea de spirit a societăţii româneşti. Sîntem săraci, neajutoraţi, incapabili să ne purtăm de grijă, pe deasupta fatalişti; trăim plenar sentimentul de milă faţă de aproape, dar autocompătimirea e încă şi mai mare. Cele două forme ale milei nu sînt în concurenţă – doar că mijloacele puse la dispoziţie, foarte puţine, satisfac mai întîi mila de sine. Ne-a învăţat sărăcia să fim mai generoşi?

***

Andrei Pleşu face o Mică antologie a patriotismului amărît.

Cristian Ghinea vă propune Cîteva idei despre dresajul academic. E vorba, din nou, despre plagiat, titluri şi funcţii.

Mircea Vasilescu îşi imaginează un dialog (neverosimil) între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Corespondenţa dintre preşedinte şi premier

Cu puţin timp înaintea finalei, Radu Cosaşu scrie despre Eurofotbal şi coincidenţele sale.

Despre a cincea ediţie a Bienalei Bucureşti ne scrie Daria Ghiu: Mai puţin ca perfectul.

Iar Liliana Nicolae a trecut din nou prin localităţi intrate în legendă. De data asta, ne transmite un reportaj despre Cuca Măcăii şi Cucuieţii din Deal.

Săptămîna aceasta, Dilema veche se distribuie împreună cu suplimentul Dilemateca. În care găsiţi, printre altele, interviuri cu Michel Houellebecq şi Bernard Pivot, fragmente în avanpremieră de Tom Stoppard şi un text despre Michel Serres semnat de Petre Răileanu.

Pagini de cultură, interviuri, reportaje.
Dilema veche îţi dă de gîndit.

Mai multe