Migrația: UE se reconciliază dar păstrează un gust amar
Liderii UE reuniţi miercuri seară la Bruxelles au luat cîteva decizii menite să oprească actualul flux migratoriu fără precedent. Într-o atmosferă mai bună decît se credea, summitul UE a decis şi alocarea unui ajutor umanitar de un miliard de euro pentru ţările din zonele de conflict. Iar cele patru ţări ale UE care se opun redistribuirii migranţilor, printre care şi România, au fost criticate destul de sever.
Ajutorul umanitar pentru Iordania, Turcia, Liban ṣi pentru țările din Balcani în valoare de un miliard de euro pe care UE îl va acorda Planului mondial pentru alimentație este una dintre decizii.
România va aloca 300.000 euro acestui program ONU în urmᾰtorii trei ani, dupᾰ cum a anunṭat Preṣedintele Klaus Iohannis.
La fel, mai multe fonduri vor fi alocate Ageției europene Frontex si Biroului European de Sprijin pentru Azil. Acestea ar trebui sᾰ fie astfel mai operaṭionale decît pîna acum.
Punctele de acces în UE (hot spots) susṭinute cu bani ṣi expertizᾰ comunitare, pentru a ajuta la trierea migranṭilor, vor fi înfiinṭate pînă la sfârṣitul lunii noiembrie.
Ele se vor afla în statele frontaliere ṣi nu vor fi doar centre de înregistrare, ci pot sᾰ asigure ṣi repatrierea celor care sunt refuzaṭi în UE.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro