„Meteorul” Pillsbury

11 decembrie 2017   Dileme on-line

Antiphlogistine, Periosteum, Takadiastase, Plasmon, Ambrosia, Threlkeld, Streptococcus, Staphylococcus, Micrococcus, Plasmodium, Mississippi, Freiheit, Philadelphia, Cincinatti, Athletics, No War, Etchenberg, American, Russian, Philosopy, Piet Potgleter's Rost, Salmagundi, Oomisillecootsi, Bangmanvate, Schlechter’s Neck, Manzinyama, Theosophy, Catechism, Madjescomalops.

V-ați uitat bine? OK, mai citiți încă o dată. Și încă o dată, dacă vreți. Măcar știți acum cîte cuvinte are înșiruirea? Ei bine, vi se cere să o reproduceți. Puteți?

Un șahist a putut. Ba încă a privit lista doar un minut. Și apoi a jucat un simultan orb. Adică a jucat șah cu mai mulți adversari fără să privească tabla de joc. Iar simultanul a durat patru ore. Și apoi a reprodus, fără greșeală, lista celor 29 de cuvinte și expresii de mai sus. Cu alte ocazii, i s-au prezentat alte liste de cuvinte; sau a jucat și un simultan de dame la patru mese și în același timp șase mîini de whist – bineînțeles, tot orb.

Pe numele lui Henry Nelson Pillsbury, autorul acestor performanțe a trecut meteoric pe scena șahului mondial. În jurul anului 1900, pe la 30 de ani, era considerat unul dintre cei mai buni șahiști din lume. Cu două excepții (Cigorin și Blackburne), Pillsbury a avut un scor pozitiv sau cel puțin egal la toți jucătorii de top ai vremii: campionul mondial Emanuel Lasker, Siegbert Tarrasch, Wilhelm Steinitz (și el fost campion mondial), Geza Maroczy, Carl Schlechter, Frank Marshall, Jacques Mieses, Curt von Bardeleben, Richard Teichman, Amos Burn, Adolf Albin sau David Janovski.

Mutat din Boston la New York, Pillsbury își cîștiga existența din turnee de șah și din aceste parade mentale; sau se ascundea în ”automatul de jucat șah și dame” Ajeeb, care a făcut senzație la vremea lui. Ajeeb atrăgea mii de spectatori, cu el jucînd printre alții și Harry Houdini și Theodore Roosevelt. S-a îmbolnăvit însă de sifilis, o maladie răspîndită a vremii, și a murit în 1906, la doar 33 de ani.

Ultimii ani ai vieții i-au fost marcați de stări de confuzie, migrene, agitație și insomnie; spre final, a suferit și cîteva atacuri cerebrale. André Schulz, un biograf al șahistului, a scris că în necrologul lui Pillsbury din The New York Times, campionul mondial Emanuel Lasker a combătut părerea răspîndită pe atunci că șahul jucat intensiv poate afecta sănătatea mintală a oamenilor: ”Cu exemplele lui Steinitz și Morphy în minte, mulți vorbesc de o predispoziție a marilor șahiști de a înnebuni. O opinie care cîștigă tot mai mult teren e că intelectul poate fi afectat de șah sau în general de activitatea mentală intensă. Dar ea este nefondată. Este de fapt, în mare măsură, răuvoitoare”, a scris Lasker. Iar cariera lui e în sine o dovadă în acest sens. Pillsbury a avut pur și simplu o memorie fantastică – bazată se pare pe ”fotografierea” pozițiilor de șah sau a listelor de cuvinte – plus o serie de abilități intelectuale de excepție. A avut neșansa însă de a se îmbolnăvi de o boală incurabilă la 1900 – cu simptomele cunoscute, care pe atunci au putut fi lesne asociate cu nebunia.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 89 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 88 de săptămîna trecută: 1. Txb4! cxb4 2. Dd4+ urmat de 3. Dxb6 și albul cîștigă o piesă și partida.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Participanții la puternicul turneu de la Hastings din 1895, cîștigat în mod surprinzător de un american necunoscut la acea vreme, Henry Nelson Pillsbury – al cincilea de la stînga la dreapta, pe rîndul de jos (între Lasker și Tarrasch). Sursa: Wikimedia.

Mai multe