Meșterii din Spanțov

11 aprilie 2014   Dileme on-line

“Meşterii din Spanțov” e o iniţiativă locală care demonstrează că soluţiile eficiente de dezvoltare vin și din cadrul comunităţilor. Proiectul  va aduce venituri într-o comunitate cu un grad ridicat de sărăcie, unde aproximativ 40% din persoane sînt de etnie romă. Acesta va promova meşteşugul romilor rudari din localitate. Tradiţiile acestora vor fi promovate prin organizarea de ateliere meşteşugăreşti cu tineri din comunitate şi cu designeri din Bucureşti, iar piaţa de desfacere pentru produsele lor va fi consolidată.

Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) a cîștigat  consursul “Idei din Țara lui Andrei” în noiembrie 2013 și a început proiectul în luna ianuarie a acestui an. Prin intermediul Irinei Pop, Manager Proiecte Advocacy la Fundația PACT, aflăm întreaga poveste a proiectului.

Fundația este o organizație neguvernamentală și non-profit activă în domeniile dezvoltării comunitare și economiei sociale. PACT lucrează în mediul rural și mic urban din sudul României și contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea ințiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale.

PACT activează în Spanțov din 2008, cînd, printr-un proiect al Fundației, s-a format în comunitate un grup de inițiativă condus de Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion. Ele au înființat Asociația de Dezvoltare Comunitară “Împreună pentru Viitor” și de atunci s-au implicat constant în proiecte pentru comunitatea din Spanțov, pentru copii, tineri și pentru oamenii aflați în situații dificile. În Spanțov mai bine de o treime din locuitori sînt de etnie romă, iar Emilia, Cristina și Estera au reușit nu numai să-i ajute foarte concret, prin campanii de strîngere de fonduri, un Club de Educație Alternativă și un loc de joacă pentru copii, dar și să adune în jurul lor mulți tineri și oameni activi de toate vîrstele care au adus  schimbări.

Ideea afacerii s-a născut chiar în comunitate. Printr-un proiect anterior al Fundației PACT, tinerii din Spanțov au realizat un portofoliu al tradițiilor locale și au căutat, împreună cu membrii comunității, o idee prin care să le valorifice,  și, în același timp, să le ridice nivelul de trai. Au aflat că, deși, în trecut, meșteșugul prelucrării lemnului era foarte răspîndit, astăzi mai există doar 5 meșteri în vîrstă care îl practică, deoarece meșteșugarii reușesc cu greu să obțină venituri din produsele lor. Cele trei fete de la “Împreună pentru Viitor” și-au propus să creeze o întreprindere socială prin care să valorifice produsele tradiționale ale rudarilor, să le promoveze și să le găsească piață de desfacere, încurajînd astfel și tinerii din comunitate să deprindă meșteșugul și să valorifice economic moștenirea culturală a localității.

Din experiența în peste o sută de comunități, reprezentanții Fundației PACT au aflat că, în general, oamenii de la sate își doresc din ce în ce mai mult să nu lase moștenirea culturală locală să se piardă, și caută soluții să o păstreze și să o transmită mai departe. În plus, o parte din acest patrimoniu imaterial are și un însemnat potențial economic și poate să devină o sursă sustenabilă de dezvoltare economică și socială.

Meșterii din Spanțov cu care PACT lucrează sînt rudari, și practică acest meșteșug din tată în fiu, de cînd se știu. Ei lucrează lemnul cu mîna pentru a face linguri, vase și copăi, scaune și mese cu trei picioare. Cei care mai au uneltele de care au nevoie, le au de zeci de ani de la părinții sau bunicii lor și le prețuiesc mai presus de orice - pentru că știu că astfel de unelte nu se găsesc acum de vînzare în magazine.

Meșterii rudari își vînd produsele din casă în casă, în Spanțov și în satele din apropiere, mai ales în jurul sărbătorii Moșilor, cînd lumea cumpără linguri și vase de lemn. Nea Ion, unul dintre cei cinci meșteri din acest proiect, își umple primăvara căruța de linguri și scăunele și pleacă prin satele din sudul țării cîte două-trei săptămîni. De multe ori, nici oamenii care-i iau obiectele nu au mulți bani, așa că Nea Ion le dă la schimb pentru făină, ouă sau alte produse pe care le aduce bucuros acasă pentru familie. Deși nici unul dintre meșteri nu reușește să se întrețină exclusiv din vînzarea obiectelor din lemn, aceștia continuă să le facă pentru plăcerea de a lucra lemnul cu mîna și de a păstra un obicei moștenit de la bunici.

Asociația locală, împreună cu consultanții Fundației PACT, prin acest proiect, vor dezvolta planuri de afaceri și de marketing și vor organiza în comunitate întîlniri între meșteșugarii locali și tineri artiști și designeri. În același timp, mai mulți tineri vor învăța să lucreze lemnul de la meșterii mai în vîrstă, și comunitatea va pune umărul la lansarea afacerii, contribuind la organizarea unui eveniment tradițional în localitate. Dincolo de creșterea veniturilor în comunitate, proiectul va crea punți între rural și urban, între tradițional și modern, între tineri și bătrîni, și va readuce comunității mîndria valorilor locale.

PS: Totul a pornit de la Idei din Țara lui Andrei”. Asemenea Irinei Pop, sînt invitați și alți români să-și prezinte, pînă pe 16 aprilie, ideile de dezvoltare pe termen lung a comunităților în care trăiesc. După 16 aprilie, își pot susține proiectele preferate pentru a deveni realitate cu voturi pe www.taraluiandrei.ro.

Mai multe