Merkel, după întîlnirea cu Cioloş, despre aderarea României la Schengen

7 ianuarie 2016   Dileme on-line

Premierul Dacian Cioloş a făcut, joi, o vizită oficială la Berlin unde a avut întîlniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu parlamentari germani, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Pe agenda dezbaterilor s-au aflat: situaţia imigranţilor, aderarea României la Schengen, colaborarea în cadrul UE, relaţiile economice şi priorităţile Guvernului României în relaţia bilaterală.

Angela Merkel a declarat, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul CE în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Cancelarul german a adăugat că "există motive întemeiate să păstrăm libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei". Angela Merkel a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sînt parte a acordului Schengen.

La rîndul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încît aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene. "Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare la aderarea României la Schengen", a declarat Cioloş.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe