Mercenarul, filmul ca un antibiotic pentru rugby

25 aprilie 2017   Dileme on-line

Rugby-ul este un sport de golani practicat de gentlemani. Așa spune un vechi proverb englezesc (deși unii au atribuit, eronat, această zicere lui Pierre de Coubertin). Vechi pentru că Rugby Football Union a fost înființată în Marea Britanie în 1871, cînd putem vorbi „oficial” despre începuturile acestui splendid sport.

Cupa Mondială de Rugby este a treia competiție planetară, din toate unghiurile din care privești chestiunea, după Campionatul Mondial de Fotbal și după Jocurile Olimpice. Poate că vi se pare firesc să fie așa. Dar ar trebui să știți că rugby-ul a devenit profesionist abia în 1995. Pînă atunci era interzis (discuția este lungă, așa că o să vorbim la nivel generic) ca jucătorii de rugby să fie plătiți direct pentru a juca rugby. Bine, se găseau tot felul de variante, celebră la noi este angajarea jucătorilor din naționala României pe postul de sculer-matrițer la nuș’ ce uzină, dar el fiind lăsat să își vadă de rugby. Oricum, din 1995 încoace, după ce jupînul ban a intrat în ecuație, rugby-ul a explodat din toate punctele de vedere.

Unii spun că și-a pierdut din poezia inițială, cînd rugby-ul era un sport de referință în ceea ce privește fair-playul. Discutabilă chestiunea, desigur. Și parțial adevărată. Doar că investițiile în acest sport - acuzate că au distrus respectiva poezie - au făcut ca rugby-ul să devină acum un fenomen planetar, care - oricît de ciudat ar suna asta - are un potențial de creștere imens. Așa, ca idee, există națiuni foarte puternice în alte sporturi, care abia acum încep să își construiască o echipă de rugby. Vă dau ca exemplu Germania, Olanda sau Spania. Imaginați-vă ce o să se întîmple peste niște ani cu aceste țări, care investesc masiv în dezvoltarea rugby-ului. Și imaginați-vă cît de mult o să crească nivelul acestui sport, odată ce acești acești viitori grei vor ajunge să se lupte cu actualii grei.

Am făcut această scurtă introducere despre istoria rugbyului în paralel cu jupînul ban pentru că filmul Mercenary/Mercenarul doar din această perspectivă poate fi înțeles cum trebuie. Un film despre un tînăr jucător de rugby din Noua Caledonie (teritoriu francez între Australia și Noua Zeelandă), care ajunge să joace la un club mic, dar profesionist, din Franța. Este povestea nu doar a lui Soane (interpretat foarte credibil de Toki Pilioko), ci a multor rugbiști din acea zonă. O poveste despre fuga de sărăcie, de dorința de a deveni ceva în lume, dar care trece prin ceea ce lumea rugbyului nu prea vorbește (din păcate...), adică prin „coridorul” samsarilor de jucători, niște proxeneți, practic, de sportivi.

Exact cum zice regizorul filmului, Sasha Wolff: „Este un sport la care mi-a plăcut întotdeauna să mă uit și am crezut că poate să aibă foarte mult potențial pentru un film – mi s-a părut însă ciudat că această temă nu a mai fost abordată pînă acum. Cel mai interesant la rugby este dimensiunea socială și cea de grup.” 

Pentru că asta aduce, din punctul meu de vedere, acest film: îndepărtare batistei de pe un fenomen nașpa (pardon my French) din lumea rugbyului, dar care ar trebui asumat și combătut. Dar primul pas este tocmai cunoașterea lui. Și apoi să vină tratamentul. 

Mercenarul/Mercenary nu ar trebui analizat așa cum - aleg la întîmplare - analizezi The Artist. Pentru că nu ar lua note mari la capitolele artistice, dacă vreți. Filmul trebuie privit dintr-o perspectivă documentară, dacă vreți. Pentru că ce vedem în film se întîmplă în realitate. Este o poveste, desigur. Dar una - așa cum se spune cînd nu știi cum să o spui altfel - inspirat din fapte reale. Din foarte multe fapte reale, dacă îmi permiteți.

Cristian China Birta este blogger, consultant și antreprenor. Îl găsiţi la www.cristianchinabirta.ro.

Mercenarul (Franța, 2016) este programat la București pe 5 mai, ora 20:30, la Cinema Elvire Popesco, la Iași, pe 13 mai, ora 17:00, și la Timișoara, pe 28 mai, ora 19:00.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/mercenarul/

Mai multe