Medici cumpărați cu vacanțe

29 iulie 2015   Dileme on-line

Procurorii DNA au făcut la începutul aceste săptămîni peste 60 de percheziții la spitale, clinici de oncologie, companii farmaceutce, distribuitori de medicamente și la locuințele unor persoane din București și șapte județe ale țării, într-un dosar în care 16 medici sînt cerectați că au prescris pacienților bolnavi de cancer anumite medicamente fiind stimulați material de companiile producătoare sau distribuitoare.  

Sînt vizați, așadar, medici oncologi, şefi ai clinicilor şi secţiilor de oncologie, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un preşedinte al Comisiei de Oncologie şi un inspector de la DSP Mureş care controlează farmacii.

Potrivit surselor judiciare citate de Mediafax, medicii erau stimulați cu vacanțe și călătorii pentru a prescrie anumite medicamente pentru tratarea cancerului, mai scumpe decît medicamentele generice. Medicamentele generice sînt produse după ce patentul unui producător pentru o anumită formulă a expirat, iar aceasta poate fi reprodusă pe piața liberă. Astfel, genericele sînt mai ieftine decît originalul.

Potrivit anchetatorilor, sub pretetextul participării la simpozioane științifice sponsorizate de companii farmaceutice la Otawa sau San Diego, medicii mergeau în vacanță la Paris sau la Las Vegas. O companie farmaceutică ar fi plătit numai în 2014 4 milioane de lei în călătorii de plăcere pentru medici. 

Citiți și ascultați mai multe pe

Mai multe