Matusalemii șahului

18 aprilie 2016   Dileme on-line

Psihologii și neurologii nu s-au decis încă dacă șahul te ajută să trăiești mai mult. Una dintre teorii spune că șahul, dar și bridge-ul, sau Sudoku, îți pot ține mintea în priză, chiar dacă avansezi în vîrstă. Altă teorie susține că efortul mental cerut de o carieră remarcabilă în șah te uzează și pînă la urmă îți scurtează viața.

Dar sînt multe exemple de șahiști care au jucat pînă la adînci bătrîneți, să spunem fără semne majore de uzură. Lourenço Cordioli (1916-2015) era cunoscut în Brazilia ca “Matusalem al șahului“. A fost de trei ori campion în São Paulo: în 1947, 1948 și 1949. Ultimul turneu oficial în care a jucat a fost în 2014, pe cînd avea 97 de ani.

De la o anumită vîrstă, pe fostul campion mondial Vasily Smîslov (1921-2010) l-a lăsat vederea, dar în pofida acestui handicap fizic a continuat să compună studii și probleme de șah chiar și în ultimele luni de viață. La 62 de ani, în 1983, Smîslov era să devină din nou șalanger la titlul mondial deținut de Karpov, dar a fost oprit de Kasparov.

Viktor Korchnoi are acum 85 de ani, dar pînă de curînd făcea victime la șah din scaunul cu rotile cu care era adus la turnee de soția sa. Korchnoi a stat în topul jucătorilor de șah vreme de aproape 50 de ani, un record de care nimeni nici măcar nu se apropie. De exemplu, pe lista Elo din ianuarie 2007 a celor mai buni 100 de jucători activi, Korchnoi era pe locul 85. După el urma Alexander Beliavsky, care însă, la 53 de ani, era cu 22 de ani mai tînăr decît Korchnoi.

Se spune că succesul în șah e dat de două componente cognitive: capacitatea de memorare și cea de concentrare și calcul. Dacă ai o experiență bogată și o memorie bună, e posibil ca anumite scăpări ale funcției de calcul ivite din cauza vîrstei să poată fi compensate prin aplicarea unor tehnici de joc memorate deja. Korchnoi este însă un contraexemplu și în acest caz: el a jucat partide de atac, cu multe variante tactice de calculat, și la 70 și la 80 de ani.

Actuala campioană mondială la șah pentru veterani este Nona Gaprindashvili. Are 74 de ani și e la a doua carieră ca șahistă, prima competiție supremă pentru seniori pe care a cîștigat-o fiind în 1995. Nona Gaprindashvili a fost campioană mondială la șah între 1962 și 1978 și a fost prima femeie care a obținut titlul de mare maestră la șah.

De Mark Taimanov multă lume știe că este jucătorul care a luat bătaie de la Bobby Fischer, în meciurile candidaților din 1971, cu neverosimilul scor de 6 - 0. Dar Taimanov ar trebui probabil cunoscut și pentru activitatea sa din prezent, ca tată și antreprenor. Astăzi, la 90 de ani, de la cea de-a patra soție Mark Taimanov are doi gemeni în vîrstă de 12 ani. Și tot împreună cu soția, mai tînără decît el cu 35 de ani (vezi foto 1), a fondat și conduce o școală de șah în Sankt Petersburg, Rusia.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei anterioare: 1. Da4+ Dxa4 2. Cc7+ Rf8 3. Txd8+ De8 4. Txe8#.

Foto 1: Fostul campion mondial Garry Kasparov împreună cu Mark Taimanov (dreapta) și soția acestuia Nadia Taimanov, în Zurich în 2011. Foto credit:chessbase.com.

Foto 2: Diagrama nr. 2

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Mai multe