Marşul panaramelor – Slutwalk Bucureşti

4 octombrie 2011   Dileme on-line

Cînd: joi, 6 octombrie, ora 17.00, de vizavi de Tribunalul Bucureşti (fostul Junior) spre Piaţa Alba Iulia.

Ştim că zilnic vă trec prin faţa ochilor zeci sau sute de ştiri, evenimente sau subiecte care vă interesează ori nu prea. Dincolo de orice elemente identificatoare legate de profesie, gusturi, vîrstă, etnie etc. sînteţi, mai întîi de toate, fie bărbat, fie femeie (nu?) – OR, subiectul pe care vi-l propunem vă va interesa indiferent de unghiul din care priviţi titlul.
Pentru că sînteţi sătul/ă de interminabile şi plictisitoare astfel de informaţii seci şi impersonale, vă oferim (mai jos) doar informaţiile de care aveţi nevoie, iar dacă vă stîrnesc interesul, aveţi 3 moduri de a obţine detalii:

1.  Veniţi la marş!
2.  Accesaţi http://www.facebook.com/event.php?eid=282579735089129
3.  Contactaţi-ne: slutwalk.bucuresti@gmail.com 

De ce “Marşul Panaramelor”?

Motivul 1:
În România are loc un viol odată la 4 ore, conform unor statistici ale Poliţiei Române. Neoficial, cazurile sînt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea de teama de a fi judecate, blamate, moralizate. Iar asta ni se pare “normal”!?
 
Motivul 2:
Agresiunea stradală este continuă! Femeile sînt agresate verbal şi fizic oriunde: pe stradă, la metrou, acasă, la şcoală, la locul de muncă. Nu credem că există în România femeie care să nu fi cunoscut acest tip de violenţă. Cu toate acestea, tocmai victimele acestor agresiuni sînt învinovăţite şi arătate cu degetul.

Motivul 3:
Apelative precum „piţipoancă”, „leliţă balcanică”, „curvă”, „panaramă”, „tîrfă”, „păsăric㔄paraşută”, „ţigancă împuţită”, „păpuşă”, „pisi” fac parte din cotidian şi femeile sînt obligate să le suporte.

Motivul 4:
Culpabilizarea victimei este o practică generalizată, adînc înrădăcinată în mintea celor mai mulţi români. „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” – a afirmat prof. univ. dr. Tudorel Butoi, expert criminalist, într-o declaraţie oficială la Realitatea TV în 2010.

Motivul 5:
Sînt violate femei de la 80 de ani pînă la fete de 12 ani. Acestea sînt „curvele” noastre?

Motiv final şi irefutabil:
Victimele agresiunilor sexuale nu sînt vinovate! Punct.

Exclusiv pentru bărbaţi: nu e de ajuns că dvs. nu agresaţi femeile sau că nu vă regăsiţi în rîndul „agresorilor” vizaţi de protest. Trebuie să reacţionaţi, altfel puteţi fi considerat complice la aceste agresiuni îndreptate împrotiva mamei, surorii, vecinei, prietenei, soţiei, bunicii sau fiicei dvs. ... Doar nu sînteţi în permanenţă lîngă ele. Reacţionaţi – veniţi la marş!

Cine?

Protestul (SlutWalk) a fost generat de afirmaţia unui reprezentant al Poliţiei Toronto din 24.01.2011: “women should avoid dressing like sluts in order not to be victimized”. Marşul a fost organizat pe 3 aprilie 2011 şi a strîns aproape 4000 de participanți. Astăzi sînt organizate mişcări similare în toată lumea, în oraşe din Canada, SUA, Marea Britanie, India, Australia, Olanda, Suedia, Danemarca, Brazilia, Noua Zeelanda, Cehia, Argentina, Mexic, Maroc, Africa de Sud, Singapore.
Acum a ajuns şi la Bucureşti.
În România, manifestaţia e organizată de Asociaţia FRONT şi voluntarii săi, susţinută de Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA, cu sprijinul www.feminism-romania.ro şi Blogul Medusei, fiind deschisă oricui rezonează cu subiectul.

Ce vrem?

-Să rupem tăcerea asupra agresiunii stradale
-Să înceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale
-Poliţia, sistemul medical şi justiţia să nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci instituţii de sprijin pentru victime
-Reprezentanții instituțiilor să ofere sprijin victimelor şi să le trateze cu demnitate, pentru a nu exista teama de a apela la ele
-Să nu ne fie teamă să depunem plîngere penală împotriva agresorilor
-Să existe ajutor pentru victimele violenţei
-Ca victime ale agresiunilor sexuale, să avem acces efectiv la servicii medicale şi consiliere psihologică
-Să fie adoptat ordinul de restricție împotriva agresorilor
-Violatorii să fie monitorizați ulterior punerii în libertate

Cum?
Civilizat. Cu pancarte, slogane, fluiere, tobe, porta-voce şi convingere!

Mai multe