Marius Chivu: Nepal, înainte de cutremur

29 aprilie 2015   Dileme on-line

Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în Nepal. Cel mai recent bilanț anunță 4.353 de morți.  Guvernul nepalez a decretat trei zile de doliu, marţi, pentru cei care și-au pierdut viața în urma cutremurului puternic care a avut loc sîmbătă.

Multe persoane din capitala Kathmandu au dormit, pentru a treia noapte consecutiv, în aer liber, în parcuri şi pe drumuri. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în unele zone, dar rămîne intermitentă. Penele de electricitate fac imposibilă retragerea banilor din bănci. Oamenii se plîng că au rămas fără gaz, învinuind Guvernul că nu depune suficiente eforturi pentru a oferi populaţiei produsele de bază. În unele zone nu se mai găseşte mîncare. Magazinele abia dacă sînt deschise.

"Nu avem suficiente resurse şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la toată lumea". "Nu eram pregătiţi pentru un dezastru de o asemenea amploare", a declarat ministrul de Interne, Ban Dev Gautam.

Dar cum era Katmandu înainte de seismul de 7,9 pe Richter?

Scriitorul și criticul literar Marius Chivu a fost acolo în 2011 înainte de a scrie volumul de călătorii Trei săptămîni în Himalaya.

"Îmi e greu să îmi imaginez acest dezastru pentru că Kathmandu era oricum o capitală care nu avea străzi asfaltate, nu avea sistem de salubritate, nu avea iluminat public. Penele de curent se întîmplau și atunci, cînd ploua sau cînd era furtună. Pe străzi nu existau semne de circulație... De aceea, azi îmi este foarte greu să îmi imaginez că lucrurile astea sînt și mai rele."

Citiți și ascultați mai multe pe

Mai multe