Mănîncă, roagă-te, iubeşte, dar nu uita de cinema

15 octombrie 2010   Dileme on-line

Flickan som lekte med elden / The Girl Who Played with Fire, a doua ecranizare din trilogia Millennium, e la fel de violentă şi întunecată precum întîiul episod, eroina principală e la fel de .. rapace (deh, nu m-am putut abţine de la jocul de cuvinte facil), însă cumva filmul pierde în intensitate, probabil din pricina schimbării echipei regizor-scenarist. Capătă, în schimb, inflexiuni James Bond-iene: un uriaş blond care bate tot ce prinde fără să simtă durerea, o intrigă cu spioni sovietici dezertori, trimiteri la războiul rece. Highlights: Noomi Rapace, feroce şi sexy, cu frînturi de fragilitate întrezărite fugar.

Tot o ecranizare este şi Eat, Pray, Love, cu Julia Roberts în rolul unei scriitoare middle-aged care decide să-şi rezolve criza existenţială cu o călătorie (pseudo-)spirituală în jurul lumii. Ocazie cu care să pună şi de-un best-seller, dacă se poate. Rezultă un chick-flick destul de pasabil care va smulge suspine empatice publicului feminin şi cîteva căscaturi discrete masculilor însoţitori. Highlights: bucătăria italiană, peisajele din Bali, Javier Bardem.

Povestea din The Countess o ştiţi, mai mult ca sigur: pe la finele secolului 16, doamna Erzebet Bathory s-a gîndit să folosească sîngele virginelor pe post de cremă hidratantă cu efect anti-rid. Filmul sugerează că la baza teribilei reţete ar sta nesiguranţele unei femei la vîrsta a doua, disperată că junele său amorez o va părăsi pentru cărnuri mai tinere. O distribuţie internaţională hurducăie varii accente în dialoguri nereuşite. Highlights: costumele de epocă şi Anamaria Marinca în rolul unei vrăjitoare gay.

Noul Cinematograf al Regizorului Român este gazda Festivalul de Film Est European filmEST care, între 14 şi 17 octombrie, prezintă o selecţie de 11 producţii recente din Europa de Est, lungmetraje şi documentare premiate pe la manifestări culturale cu ştaif (Cannes, Veneţia, Berlin ori Sundance). De încercat Iubiri oarbe şi Cele trei maimuțe - pentru sinopsisuri, trailere şi alte detalii verificaţi site-ul cinematografului.

Din est, cu dragoste, vin şi filmele de la Fabrica de Scurt Metraje #10:„de la animaţii new media sau collage pînă la filme de ficţiune realizate în stilul clasic al cinematografului rusesc, de la producţii realizate de absolvenţi ai Universităţii de Film şi Tv din Sankt Petersburg, pînă la filme ale unor regizori consacraţi din întreaga Rusie”, se arată în prezentarea evenimentului. Trebuşoara se va petrece miercuri, 20 Octombrie, de la ora 20:30 în mai multe oraşe din ţară (vedeţi aici mai exact ce şi cum).

Iar între 15 şi 21 octombrie, la cinema Studio din Capitală vor fi proiectate, în premieră în România, mai multe pelicule prezente în competiţia festivalului de la Cannes. Selecţia îi aparţine lui Thierry Frémaux, care va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film din Bucureşti. Programul complet îl puteţi găsi aici, şi ar trebui să bifaţi măcar Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures, Tournée și Soudain le vide.

Adela MARCOV este autoarea blogului BolaDeNieve.

Mai multe