Majura Duo Festival
În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, publicul este invitat la cea de-a doua ediție Majura Duo Festival, un proiect unic în lume, care aduce în prim plan zona de duo pianistic la patru mîini, la două piane și duo voce-pian. 11 ansambluri de duo formate din artiști renumiți în domeniul muzicii clasice și jazz vor putea fi urmărite și admirate pe scenele a patru săli emblematice din capitală: Sala Mare a Ateneului Român (30 septembrie), Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (1 și 2 octombrie) și Sala Radio (4 octombrie). Evenimentul este organizat de Asociația Majura Christ.
Unul din cele mai cunoscute ansambluri de duo pianistic, Anderson & Roe Piano Duo, originar din Statele Unite ale Americii, va deschide a doua ediție a festivalului, duminică, 30 septembrie, începînd cu ora 19, în Sala Mare a Ateneului Român. Cunoscut și apreciat pentru interpretările pianistice pline de energie și inedit puse în scenă, dar și pentru compozițiile originale, Anderson & Roe Piano Duo a revoluționat ideea de duo pianistic în secolul actual. Ansamblul, format din Greg Anderson și Elizabeth Joy Roe, absolvenți ai renumitei Juilliard School din New York, a fost descris, de cele mai cunoscute publicații din America, drept „cel mai dinamic duo pianistic al generației actuale” de San Francisco Classical Voice sau „exemplul cel mai elocvent al artiștilor compleți” de The Washington Post. Programul propus include lucrări ale compozitorilor J. Brahms, I. Stravinsky, H. Villa-Lobos, L. Bernstein, Ch. W Gluck, G. Bizet și A. Piazolla. Cu numeroase turnee la activ, recitaluri și concerte susținute alături de mari orchestre ale lumii precum Vancouver Symphony Orchestra, San Francisco Symphony, Rochester Philharmonic, Anderson & Roe Piano Duo promit un concert senzațional în deschiderea Majura Duo Festival.
Concertele din următoarele două zile ale festivalului se vor desfășura în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, de la ora 19. Pe 1 octombrie, recitalul este dedicat creației românești pentru duo pianistic, programul punînd în valoare opusuri ale compozitorilor Dan Dediu și Livia Teodorescu-Ciocănea. Cei doi compozitori vor fi și interpreții propriilor lucrări, pe scenă evoluînd, pe rînd, duo-urile pianistice formate din Valentina Sandu-Dediu cu Dan Dediu și Livia Teodorescu-Ciocănea alături de Violetta Ștefănescu. La finalul recitalului se vor anunța premiile primului Concurs Național de Compoziție Majura 2018.
A treia zi a festivalului, 2 octombrie, este dedicată laureaților cu Premiul I la Concursul Internațional de duo Suzana Szörenyi, ediția a II-a, 2017. Cele cinci duo-uri pianistice care au impresionat juriul competiției – TwoYu (Yujie Kang și Yuxin Jiao, din China), George Ionuț Vîrban (tenor) și Miriam Drașovean (pian), Mika Yamamoto împreună cu Mimoe TODO (Japonia), Carmina Vidrașcu și Beatrice Popliuc – premiul special Asociația Majura Christ și, la final, Alexandra Văduva cu Florian Mitrea (România/Marea Britanie) – vă propun să ascultați un program divers, plin de nuanțe sonore.
Seara de 4 octombrie, ultima zi a proiectului Majura Duo Festival, se va desfășura în Sala Radio, de la ora 19:. Puteți asculta un recital de jazz, cu un program inspirat din creația compozitorilor Duke Ellington și Billy Strayhorn.
Pianista de jazz Ramona Horvath (România/Franța), fostă studentă a distinsei pianiste Suzana Szõrenyi, l-a invitat pe Philippe Milanta (Franța), considerat cel mai bun muzician francez de jazz classic, să improvizeze împreună într-un duo pianistic de mare rafinament. Ansamblul format de Kimberly Gordon, vocalistă originară din Chicago, supranumită ,,vocea de catifea”, cu o prezență extrem de activă pe scena muzicală din America, și pianista Ramona Horvath va completa, la înalt nivel, imaginea colaborarării în doi pe tărîmul muzicii de jazz.
Majura Duo Festival este un proiect al Asociației Majura Christ, o organizație non-profit cu activitate cultural-artistică, civică și umanitară. Proiectele desfășurate de asociație se adresează tuturor melomanilor, scopul acestora fiind de a crea o punte de legătură între publicul spectator și mari muzicieni din țară și din străinătate, dar și de a oferi oportunități tinerilor artiști și compozitori de a se afirma. Mai multe detalii despre activitățile asociației pe www.majura.ro.