Lucian Pintilie - o reconstituire

3 decembrie 2013   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta intermediază o întîlnire cu marele regizor român, Lucian Pintilie, într-un număr care nu se doreşte a fi unul omagial, ci mai degrabă un cadou sentimental, un puzzle de fapte istorice, poveşti şi întîlniri, pus la cale de Ana Maria Sandu, alături de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov. Printre semnatarii acestui dosar se numără, Marie France Ionesco (scriitoare), Andrei Şerban (regizor), H-R Patapievici (scriitor), Nae Caranfil (regizor), Florin Mihăilescu (director de fotografie), Mihai Chirilov (critic de film).

Codrin Liviu Cuţitaru ne readuce aminte, printr-un scurt episod, de preistoria europeană a României: ce încurcături tehnice provoca faptul că România, deşi ţară în Europa, nu era patalamată ca atare.

La rubirca sa, Andrei Pippidi scrie despre crimele de dărîma sau de a lăsa să piară clădirile istorice din Bucureşti, care sînt din ce în ce mai puţine la număr.

Cristina Foarfă semnează un excelent reportaj de călătorie în sudul Etiopiei, de unde ne povesteşte întîlnirea cu tribul Mursi.

Mai multe