Literatura intră în ringul de box

23 octombrie 2017   Dileme on-line

În perioada 25-28 octombrie, la Timişoara va avea loc ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, în Sala Barocă a Muzeului de Artă & în Sala Mare a Teatrului Național din localitate.

Ultima seară (28 octombrie) a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara le prilejuiește iubitorilor de literatură din capitala Banatului întîlnirea cu scriitorii și literatura în cadrul unui format inedit. Este vorba despre Literary Death Match, un proiect de succes care a fost itinerat în întreaga lume, „cel mai antrenant spectacol literar la care am asistat vreodată!“, în viziunea criticilor de la Los Angeles Times.

„Sînt încîntat să prezint Literary Death Match la Timișoara, pe 28 octombrie. În 11 ani, am organizat Literary Death Match în 62 de orașe din întreaga lume și sînt bucuros că a 63-a noastră întîlnire va fi la Timișoara (bucurie sporită și de alegerea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii în 2021). Traseul internaţional al Literary Death Match ne-a purtat în orașe fermecătoare, cu autori minunaţi. Scopul nostru, de la început, a fost același: să prezentăm literatura ca pe un mediu atractiv. Venirea la Timișoara va dovedi, din nou, puterea cuvintelor”, a mărturisit Adrian Todd Zuniga, amfitrionul și inițiatorul proiectului.

Gîndit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match își propune să confrunte pe scenă patru autori care citesc din creațiile proprii, pentru fi apoi evaluați de un juriu; după prima rundă, rămîn în ring doi competitori, pentru care amfitrionul proiectului, Adrian Todd Zuniga, propune o probă secretă. În urma celei de a doua confruntări, este ales cîștigătorul. Desigur, alegerea unui cîștigător este doar un pretext pentru a testa noi formule prin care literatura poate să rămînă actuală pentru noile generații de cititori.

La ediția de la Timișoara a cunoscutului show american se vor înfrunta în ring poeții V. Leac, Cosmina Moroșan, Livia Ștefan și Vlad Drăgoi, jurații fiind Mircea Mihăieș, Gianina Corondan și Marcel Tolcea –  sîmbătă, 28 octombrie, începînd cu ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național.

Mai multe