Limbi pe cale de dispariţie

15 iunie 2012   Dileme on-line

Nu doar tigrul şi dropia pitică sînt pe cale de exticţie. Ci şi 8,4% dintre limbile vorbite în lume sînt ameninţate cu dispariţia, anunţă Le Monde. 17% dintre limbi sînt „periclitate” şi 9% sînt considerate „vulnerabile” – se afirmă într-un raport al Programului Naţiunilor pentru Mediul Înconjurător (PNUE).

Din 1950 şi pînă acum ar fi dispărut 3,3% dintre limbile vorbite. De pildă, ultimul vorbitor de Same d’Akkala (limbă vorbită în zona de sud-est a peninsulei Kola, în Rusia) a murit în 2003; şi limba slovinciană, vorbită în regiunea Pomerania de la Marea Baltică a dispărut recent. Potrivit raportului, limbile sînt surse de informare asupra biodiversităţii şi a relaţiilor umane. Încă de acum un an, cu ocazia publicării unui studiu pe această temă, organizaţia atrăgea atenţia asupra faptului că 90% din limbile vorbite în lume ar putea disăprea în cursul secolului al XXI-lea.

„Misterele naturii evocate în cîntece şi poveşti ale popoarelor indigene pot fi pierdute pentru totdeauna ca urmare a globalizării tot mai accentuate care a pătruns în toate domeniile”, au  explicat atunci experţii PNUE. Deteriorarea generală mediului nu va face decît să acceleze procesul. Cel ma afectate vor fi popoarele indigene, grupurile izolate de oameni. Există, într-adevăr, numeroase forme de ameninţare asupra biodiversităţii: scădere a populaţiilor indigene pentru a face loc pentru agricultură – agricultura însăşi fiind atacată de urbanizare. În acest context al degradării totale, dispariţia celor 4000-5000 de limbi vorbite pe glob e de-a dreptul anecdotică. (M. M.)

Mai multe