Licitație de artă pentru deschiderea primei Școli de Muzică Veche din România

23 noiembrie 2012   Dileme on-line

Miercuri, 28 noiembrie, ora 19, la Muzeul Țăranului Român (Studioul Horia Bernea) va avea loc o licitație de artă cu scopul de a strînge fonduri pentru  înființarea și dotarea primei școli de muzică veche din România. Licitația cuprinde 36 de opere de artă ale unora dintre cei mai reputați artiști români contemporani. Şcoala de Muzică Veche, prima cu acest profil în România, va fi lansată la începutul anului 2013 și este o inițiativă a asociației Antiqva și a agenției Medieval Praxis.

Acest demers este menit să încurajeze formarea unei noi generații de artiști specializați în muzică veche și deopotrivă educarea unui auditoriu avizat. Şcoala de Muzică Veche este o necesitate în oferta educaţională și artistică din România, unde muzica veche nu se regăseşte aproape deloc în programele instituţiilor de învăţămînt, în special la nivel preuniversitar, în ciuda unui interes real din partea publicului pentru acest gen muzical.

Licitaţia din 28 noiembrie va cuprinde 36 de opere donate de artiști, iar fondurile obținute vor fi utilizate pentru achiziţionarea de instrumente specifice muzicii vechi, partituri şi lucrări teoretice ce vor fi puse la dispoziţia elevilor, pentru studiu şi documentare. Vor fi de asemenea acordate burse de studiu elevilor merituoşi cu situaţie financiară dificilă.

Operele de artă sînt realizate de unii dintre cei mai importanţi artişti români contemporani. Catalogul licitației poate fi consultat la adresa http://www.medievalpraxis.ro/licitatie/Catalog.pdf

Lista artiştilor

Vasile Mureşan Murivale
Aurel Tar
Ion Lazăr
Horea Paştina
Marian Zidaru
Monica Vasinca
Ştefan Câlţia
Vasile Tolan
Mirela Trăistaru
Virgiliu Parghel
Mircea George
Bogdan Vlăduță
Ana - Maria Panaitescu
Sorin Ilfoveanu
Marcel Lupşe
Adrian Chira
Francisc Chiuariu
Valeriu Mladin
Dorothea Fleiss
Medi Wechsler Dinu
Alina Manole
Petre Ghergu
Mircia Dumitrescu
Miruna Budișteanu
Viorel Mărginean
Mihai Perca
Ion Atanasiu
Miron Duca
Iacob Lazăr
Ştefan Pelmuş
Ion Nemţoi
Gabriel Ghizdavu
Dragoş Lumpan

Școala de Muzică Veche, prima cu acest profil în România, va fi lansată la începutul anului 2013. Cursurile vor fi oferite de profesori calificaţi la cele mai bune şcoli de profil din ţară şi din străinătate, beneficiind în plus de o bogată experienţă pedagogică și concertistică. Cursurile de muzică veche pentru copii sînt deschise atît copiilor foarte talentați, interesați în mod special de interpretarea de performanță, cît și celor care nu își doresc neapărat o carieră muzicală în viitor, ci doar dobîndirea unei culturi muzicale solide. Alături de oferta educaţională pentru copii, şcoala va oferi şi cursuri de interpretare şi iniţiere în ascultarea muzicii vechi pentru adulţi, atît la nivel de grup, cît şi individual.

Înfiinţată în anul 2005, agenţia Medieval Praxis îşi dedică activitatea organizării de evenimente culturale, propunîndu-şi să aducă managementul artistic românesc la un nou standard de calitate şi creativitate. Punctul central al demersului Medieval Praxis îl constituie evenimentele dedicate Evului Mediu si muzicii vechi, domeniu pe care agenţia îl supune cu constanţă atenţiei publicului printr-o serie de manifestări concertistice, grupate sub semnul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (2006-prezent) şi al Stagiunii de Muzică Veche Bucureşti. Începînd cu anul 2012 Medieval Praxis a lansat programul educaţional “Il maestro e lo scolare” iar din februarie 2013 va deschide prima Şcoală de muzică veche din România. Printre realizările importante ale agenţiei Medieval Praxis se numără, în egală măsură, Tabăra medievală pentru copii (din 2009), Festivalul şi Tîrgul de Artă Medievală Bucureşti, Festivalul Mediaş - Cetate Medievală, diverse conferinţe şi evenimente de afaceri.

Informaţii contact
Karina Han
karina@medievalpraxis.ro  
0725.22.33.98

Mai multe