Lenin - din ce în ce mai proaspăt
Corpul lui Vladimir Lenin arată tot mai bine odată cu trecerea anilor. O constată cu uimire revista Scientific American, care scrie că deşi tehnicile de îmbălsămare pentru conservarea cadavrelor sînt folosite de mii de ani, nimic nu se compară cu experimentul rusesc, care durează deja de aproape un secol.
La moartea lui Lenin în ianuarie 1924, cei mai mulţi lideri sovietici s-au opus ideii de păstrare a corpului mai mult decît o cerea obiceiul.
Vremea extrem de rece a permis însă ca Lenin să fie expus publicului pentru aproape două luni, perioadă în care mulţimile au putut veni să aducă un ultim omagiu.
Acest lucru i-a făcut pe liderii sovietici să se răzgîndească şi să accepte păstrarea corpului pentru o perioadă mai îndelungată. Ei au ajuns pînă la urmă la un acord şi au acceptat să încerce o tehnică experimentală de îmbălsămare.
Responsabilitatea pentru modul cum arată corpul lui Lenin revine în prezent unui institut cunoscut sub numele de Centrul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Educaţie în Domeniul Tehnologiilor Biochimice din Moscova.
Un grup de şase specialişti în anatomie, biochimie şi chirurgie, supranumit "Grupul de la Mausoleu", are ca responsabilitate principală conservarea în condiţii optime a corpului lui Lenin.
Acesta nu este singura somitate de care se ocupă specialiştii amintiţi. Ei mai au în grijă şi trupurile liderului vietnamez Ho Chi Min, al nord-coreeanului Kim Il-sung (Kim Ir-sen pentru români) şi al fiului acestuia, Kim Jong-il.
Corpul lui Lenin este reîmbălsămat în fiecare an, ceea ce presupune scufundarea acestuia în soluţii de glicerină, formaldehidă, acetat de potasiu, alcool, peroxid de hidrogen, acid acetic şi acetat de sodiu. Fiecare sesiune durează circa o lună şi jumătate.
Citiți și ascultați mai multe pe