Legendarul Torre şi „nebunul de Fischer“
Scriam săptămîna trecută despre șahistul Wesley So, filipinezul naturalizat în Statele Unite, aflat actualmente pe locul șapte în clasamentul mondial al momentului. Dar la Olimpiada de șah din capitala Azerbaidjanului, aflată în plină desfășurare, So nu este singurul filipinez care atrage atenția. Un compatriot al său, marele maestru Eugenio Torre, joacă la Baku, la 67 de ani, cea de-a 23-a sa olimpiadă - un record de participări în istoria acestei competiții. Și nu joacă deloc rău. La masa trei a Filipinelor, cu două runde înainte de final, el are opt puncte din nouă posibile, echivalentul unei performanțe de peste 2800 de puncte Elo.
În epoca dominată de Karpov, și anume anii ’70-’80, Torre a fost printre jucătorii de top ai lumii. A devenit primul asiatic care obținea titlul de mare maestru în 1974. În 1976, el a cîștigat un turneu la Manila în fața lui Karpov, campionul mondial de atunci. În 1982 s-a calificat în meciurile candidaților. După ce a fugit din SUA, Bobby Fischer a stat cîțiva ani în Filipine, și acolo a intrat în legătură cu Torre. În meciul amical cu Spasski din 1992, din Iugoslavia, Torre a fost secundul lui Fischer. La emisiunea TV din Manila a lui Torre, s-a dezlănțuit de multe ori Fischer în atacurile lui antiamericane. Se spune că, odată, Fischer și Torre au mers prin oraș cu taxiul. Taximetristul l-a recunoscut pe Torre, care e o figură publică în Filipine, dar nu și pe ilustrul său companion. La coborîrea din taxi, șoferul i se adresează lui Torre: „Și de nebunul ăla de Fischer ce se mai aude?”
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 24 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”. Ea provine din prima partidă jucată de Torrre la prima sa Olimpiadă, cea de la Siegen (Germania) din anul 1970.
Soluția diagramei 23: 1. Db5! Dxb5 2. c8D+ Rf7 3. Dxe6+! Rxe6 4. Cc7+ urmat de 5. Cxb5 și albul cîștigă.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Marele maestru la şah Eugenio Torre. Credit: philstar.com.