Legătura dintre arhitectură şi dans
Pentru Shobana Jeyasingh, coregrafa britanică de origine indiană, arhitectura a devenit sursă de inspiraţie pentru dans, fiind punctul de pornire al noului ei spectacol - TooMortal, scrie The Guardian. Ideea amplasării spectacolului într-o biserică i-a venit după ce a vizitat Biserica St. Mary din Stoke Newington, Londra. "O scenă este doar un spaţiu gol, dar un sit sau o clădire vin cu propria personalitate", dezvăluie ea, punctînd faptul că a gîndi o reprezentaţie într-un asemenea spaţiu vine cu provocări şi limitări, dar şi cu o mulţime de alte oportunităţi şi posibilităţi de exprimare artistică.
"Întotdeauna i-am invidiat pe regizorii de film, deoarece pot face tăieturi curate între secvenţe. În dans, cînd creezi o imagine, o secvenţă, trebuie să petreci mult timp gîndindu-te cum să ieşi din ea. Dansatorii trebuie să se «descîlcească» fizic singuri şi să meargă mai departe. Cu aceste strane [care există în biserică] pot edita totul într-un nou mod. Pot face ca dansatorii să apară şi să dispară instantaneu."
TooMortal nu are o durată mai mare de 20 de minute, dar este suficient timp pentru "a evoca o istorie a naşterii, a zbaterilor şi a morţii, a veneraţiei religioase comune şi a răzvrătirii individuale", scrie jurnalista Judith Mackrell.Spectacolul va călători în mai multe catedrale şi biserici din Europa, urmînd a fi modificat în funcţie de formele şi proporţiile fiecărei clădiri.
Nimic neobişnuit în toată această poveste - Shobana Jeyasingh este încă o reprezentantă a dansului contemporan, care şi-a făcut loc, în ultimii ani, în cele mai improbabile locuri, de la "staţii de tren şi muzee la pieţe din centrele oraşelor sau chiar vitrinele unor magazine". Mai multe despre dans şi despre ce se mai întîmplă cu acesta veţi putea citi, peste mai puţin de o lună, într-un dosar tematic al Dilemei vechi.
(Patricia Mihail)
© Foto: Yaron Abulafia (imagine din spectacolul TooMortal în Biserica St. George din Veneţia)