Le Monde îl elogiază pe regizorul Adrian Sitaru

8 iunie 2016   Dileme on-line

Filmul Ilegitim realizat de Adrian Sitaru poate fi văzut începînd cu data de miercuri 8 iunie la Paris, iar cotidianul Le Monde îl recomandă cu căldură. Autorul articolului subliniază în context că Adrian Sitaru face parte dintr-o serie mai lungă de regizori români extrem de talentaţi şi foarte apreciaţi.

„Infernul familial văzut din România. Adrian Sitaru inventează o poveste ironică în jurul unui avort". Iată titlul şi subtitlul articolului semnat de Jacques Mandelbaum. Cronicarul nu ezită să scrie şi următoarea frază, una dintre cele mai elogioase pe care le-am citit vreodată în presa franceză în legătură cu creativitatea românească din zona celei de-a şaptea arte: "Cum se face că filmul românesc este în prezent dacă nu cel mai popular atunci măcar cel mai pasionant care poate fi urmărit?" Răspunsul vine tot de la Jacques Mandelbaum: "umor negru", "febrilitate intelectuală", "un gust înveterat pentru probleme care interesează pe toată lumea"...

Cronicarul consideră că filmul românesc se înscrie de cîţiva ani pe linia "neliniştilor morale" care i-a preocupat pe regizorii polonezi din anii ’70 şi ’80, un Krzysztof Zanussi sau Krzysztof Kieslowski. O altă calitate a noului val românesc în materie de cinema este şi marele număr de pelicule reuşite.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe