Laboratorul Schimbării, școala într-un container și observatorul astronomic
Ni se repetă că românii sînt leneși, că nu vor să facă bine și că ONG-urile și firmele străine ne vor doar răul. Săptămînal, aici, vă demonstrăm contrariul.
● Într-una dintre cele mai marginalizate comunități din Baia Mare, o călugăriță catolică a deschis o școală într-un container, pentru a ajuta copiii să nu abandoneze școala.
● Un encefalograf de ultimă generație, în valoare de 50.000 de euro, a fost donat Spitalului „Marie Curie” de către ONG-ul GS1 Romania și va fi conectat la o rețea de telemedicină la nivel național.
● În ultimele 13 luni, peste 370 de persoane cu boli grave au primit îndrumare socio-medicală, informare și consiliere adaptate nevoilor și situațiilor cu care se confruntă, în cadrul proiectului „SMS pentru Viață - Fondul de Rezervă pentru Viață pentru Adulți”, susținut de Fundația Vodafone România. În cei 6 ani de derulare a proiectului au fost trimise peste 450.000 de SMS-uri, iar valoarea donațiilor strînse a depășit 900.000 de euro.
● În weekendul trecut a fost organizat Crosul Hospice Casa Speranței, la Brașov. Au participat aproape 1200 de alergători (un record pînă acum) și s-au strîns aproximativ 50.000 de euro pentru copiii și adulții care înfruntă un diagnostic incurabil.
Serviciul mobilPay Wallet este un portofel digital cu care se pot face plăți diverse în toate mediile. Utilizatorii pot de acum susține demersurile Hospice Casa Speranței prin donații direct în aplicație.
● Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va oferi operații gratuite pentru copiii cu malformații cardiace și congenitale, cu medici din Italia.
● 30 de liceeni din România, Turcia și Statele Unite ale Americii au început să construiască un observator astronomic în Pasul Tihuța. Proiectul este derulat de școala britanică din Cluj și Asociația Tășuleasa Social. Observatorul va putea fi folosit și de turiștii de pe traseul Via Transilvanica.
● Fundaţia Calea Victoriei, în parteneriat cu Asociaţia ActivRandom, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi şi Asociaţia Matias, organizează proiectul cultural „Laboratorul schimbării”, în cadrul căruia se vor oferi cursuri și tururi gratuite pentru migranți, în Bucureștiul istoric.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.