Laboratorul activ
Laboratorul activ- proiect propus de Ali Osber, bibliotecară din Ovidiu, Constanţa, este un alt cîștigător al consursului “Idei din Țara lui Andrei” din 2013. Acesta a asigurat laboratorului de patiserie al Liceului Tehnologic „Ion Podaru” din localitate dotarea cu utilaje moderne. Elevii pot, astfel, să obţină specializarea de tehnician în industria alimentară, ca apoi să-şi deschidă propria afacere sau să se angajeze după finalizarea studiilor. Proiectul a demonstrat că se poate, într-o ţară în care şcolile nu au resurse pentru a-şi pregăti practic elevii de la filierele vocaţionale.
Laboratorul liceului a fost dotat cu utilaje profesionale: un malaxor, un cuptor de patiserie, un dospitor, un mixer planetar, un dedurizator, 5 tăvi de patiserie perforate, 3 grătare pentru cuptor, aflăm de la Ali Osber. Pentru neinițiați, niște denumiri tehnice fără cine știe ce înțeles. Pentru elevii liceului ”Ion Podaru” – dotări esențiale pentru a-și învăța meseria: ”Era necesară dotarea laboratorului cu utilaje profesionale, pentru că cele existente erau depăşite, nu mai corespundeau standardelor şi erau insuficiente pentru numărul de elevi care îşi făceau practica.
Elevii nu aveau posibilitatea de a lucra cu utilaje performante. Ei nu erau pregătiţi pentru piaţa muncii. Nu puteau să aplice ce învăţau la cursuri. Pînă la achiziţionarea malaxorului, cuptorului de patiserie, dospitorului etc., aceștia învăţau despre ele după nişte planşe. Existau în laborator o maşină de gătit casnic, un cuptor electric rotund, un cuptor cu microunde, bancuri de lucru, vase din plastic, cîteva tăvi, teluri pentru mixat. Ţinînd cont că erau 80 de elevi la zi, plus încă 40 la clasele de seral, nu aveau toţi loc să facă practică.”
Sustenabilitatea proiectului pe termen scurt şi mediu constă în practica elevilor în laborator, organizarea de activităţi (la "Şcoala altfel" elevii de la clasele de gimnaziu au învăţat să gătească, îndrumaţi de colegii lor mai mari), participarea elevilor la olimpiade de profil şi la diverse manifestări cu produsele pregătite de ei (au pregătit produse de patiserie pentru părinţi, profesori, elevi ce au vizitat liceul cu ocazia prezentării ofertei educaţionale pentru anul şcolar 2014-2015 şi au participat cu produse la Tîrgul educaţional de la Mangalia).
Sînt cîţiva elevi talentaţi care fac practică la firmele cu care s-au încheiat parteneriate - "Silvian SRL", "Florena SRL" (unde speră să fie angajaţi). Este o elevă în clasa X-a D care a luat locul 1 la olimpiada de profil şi o alta într-a Xll-a C, Ablachim Senghiul, foarte pricepută într-ale învăţăturii şi bucătăriei.
Proiectul nu se mărginește la pregătirea profesională a elevilor. Acesta își propune și implicarea lor în viața comunității. Un exemplu a fost activitatea din perioada 24 februarie- 6 martie a.c., "Un zîmbet, un mărţişor". Împreună cu 3 cadre didactice și 1 voluntar două clase de elevi de-a 4-a şi a 7-a au confecţionat marțișoare din pastă fimo, felicitări folosind tehnica şerveţelului şi brăţări din mărgele.
O parte din mărtişoare le-au dăruit, la lansarea proiectului, doamnelor şi domnişoarelor. Brăţările, felicitările şi restul de mărtişoare au fost vîndute de cîţiva elevi din clasa a 7-a. Ei au reuşit să strîngă suma de 250 roni (ce vor fi folosiți pentru a organiza aniversarea copiilor de la Centrul social al copiilor cu HIV din Ovidiu.)
Ali Osber consideră că ”Dacă vom rezolva problema legală, vom putea încheia contracte şi comercializa produsele realizate de elevi. Astfel, vom avea resurse pentru a ne putea autofinanţa şi oferi gustări copiilor din satul Culmea ce aparţine de oraşul Ovidiu.”
În momentul de față se desfășoară campania Garden: ”Am obţinut o finanţare ce a constat în alveole, turbă, seminţe de flori anuale (zorele, petunii, panseluţe, verbină) şi seminţe de legume (roşii, ardei gras, ardei kapia, gogoşari), le-am plantat cu ajutorul a 3 voluntari. Am cerut unei sere din localitate să ne ajute cu îngrijirea lor. Răsadurile le vom dărui persoanelor defavorizate să și le planteze în grădini. Florile le vom planta în parcuri împreună cu elevii, iar cele mai frumoase le vom comercializa alături de firma care ne-a ajutat la depozitarea și îngrijirea răsadurilor, cu ocazia "Zilelor oraşului Ovidiu". Cu banii obţinuţi vom organiza o petrecere de 1 iunie sau o excursie pentru copiii ce provin din familii defavorizate.”
Totul a pornit de la „Idei din Țara lui Andrei”. Înscrierile pentru ediția 2014 a competiției s-au încheiat pe 16 aprilie. Între 22 aprilie - 15 mai, puteți susține prin voturi proiectele preferate aici. Cîștigătorii vor fi anunțați pe 28 mai.