La zi în șah și sumo

25 septembrie 2017   Dileme on-line

Un europarlamentar român scria deunăzi pe pagina lui de Facebook că se află la Seul și că acolo, la televizor, pe singurul canal japonez pe care îl prinde, urmărește „un sport extraordinar, sumo”. M-am simțit încurajat astfel să continui la rubrica de față „În alb și negru” cu mixtura dintre cele două sporturi în definitiv asiatice, șahul și sumo.

La șah e de consemnat că românul nostru Bogdan Deac e la egalitate de puncte cu campionul mondial Magnus Carlsen în puternicul open de la Isle of Man, cocheta insulă britanică dintre Anglia și Irlanda de Nord. Nu vă entuziasmați prea tare, nu am menționat contextul: s-au jucat doar două runde, și la început, pînă se decantează fruntașii și codașii, într-un open este foarte probabil ca jucătorii tari să întîlnească jucători mai slabi. Este ceea ce s-a întîmplat de fapt, și în cazul lui Deac, și în cazul lui Carlsen. Despre cum va fi peste cîteva runde, mai vorbim săptămîna viitoare; deocamdată, vreau să spun că apreciez felul în care Federația Română de Şah a ales reprezentantul României la turneul din Isle of Man, respectiv pe cel mai bun junior al nostru. Cred că e o bună strategie de a-l forja pe cel ce are șansele cele mai mari, date de vîrstă și talent, de a deveni un campion român de talie mondială. Turneul nu e ușor, e o companie foarte dură; îi menționez dintre jucători, pe lîngă campionul mondial despre care deja am spus, pe Nakamura, Short, Caruana, Anand, Leko și Hou Yifan.

Cupa Mondială de la Tbilisi, despre care am scris și data trecută, a ajuns pe ultima sută de metri. Chinezul Ding Liren l-a eliminat în mod oarecum surprinzător pe americanul Wesley So, așa că în aceste zile joacă finala cu armeanul Levon Aronian, care a trecut de Maxim Vachier-Lagrave (Franța). Cei doi finaliști au cîștigat deja dreptul de a juca în Turneul Candidaților de anul viitor; astfel, pentru prima oară în istoria șahului, un jucător chinez ajunge să participe la un turneu final de desemnare a șalangerului la titlul mondial. Acum, cînd scriu, scorul Ding – Aronian e 1-1, și mai sînt de jucat două partide de șah clasic, azi și mîine. Dacă va fi egalitate 2-2, miercuri, 27 septembrie, se vor juca partidele de departajare de șah rapid după regulile detaliate aici.

Și mai la est, la Tokyo, Cupa Împăratului la sumo a fost ridicată pentru a noua oară în carieră de yokozuna Harumafuji. Exact cum anticipam data trecută, Harumafuji a reușit să forțeze barajul cu ozeki Goeido, care a condus aproape tot turneul. Goeido a pierdut în prima rundă, dar apoi au urmat zece victorii consecutive, timp în care Harumafuji adunase deja patru înfrîngeri. În ultima rundă însă, a 15-a, yokozuna avea numai o singura înfrîngere în plus față de Goeido, dar cei doi se întîlneau acum față în față. A cîștigat Harumafuji și astfel a trebuit să se joace un meci suplimentar de departajare, amîndoi rikishi avînd cîte 11 victorii și patru înfrîngeri. Interesant e că în pauza de dinainte de meciul decisiv, Harumafuji și-a luat un partener de antrenament și a exersat cu el exact procedura yorikiri prin care apoi l-a înfrînt pe Goeido pentru a doua oară în aceeași zi. O mare șansă ratată de ozeki Goeido, mai ales că din cauza accidentărilor, la turneul Aki Basho din Tokyo din acest an nu au jucat ceilalți trei yokozuna activi, Hakuho, Kakuryu și Kisenosato.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 78 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 77 de săptămîna trecută: 1. Te6! Nxe6 2. Dxe5+ Rg8 3. Nxe6+ Tf7 4. Df6 și albul rămîne cu pionul central e4 în plus și cîștigă ușor.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ding – Aronian în finala Cupei Mondiale la șah, Tbilisi 2017. Sursa: tbilisi2017.fide.com / Anastasia Karlovich.

Mai multe