La Viena, Griechenbeisl

14 aprilie 2011   Dileme on-line

De cîte ori mergem la Viena, avem obsesia locurilor de mîncat „tradiționale”. Vechi. Originale și adevărate. A celor care „reflectă spritul locului”. Pe scurt: toate locurile comune turistice.

În virtutea lor am ajuns, inevitabil, și la Griechenbeisl (Fleischmarkt 11), despre care ghidurile spun că e cel mai vechi din Viena (din 1447). Restaurantul are ceea ce ne place să numim atmosferă. Mai ales că, de-a lungul timpului, pe acolo s-a perindat toată „floarea cea vestită” a   artiștilor, dar și a oamenilor politici locali și din lumea largă. Printre ei se numără Beethoven, Schubert, Wagner, Strauss, Brahms, Scheele, Einstein, Lollobrigida și... Mark Twain. Sălii boltite, de pivniță, pe al cărei perete se află semnăturile tuturor i se spune chiar Mark Twain.

Se pare că aceasta aduce faima localului. Desigur, alături de mîncarea vieneză clasică bine gătită, cu multă și gustoasă carne, cu cîrnați, hrean și sosuri, alături de beri incomparabil mai bune decît cele de aici.

Am avut „onoarea” de a sta exact sub semnăturile celebre. Le învățasem atît de bine, pentru că ghidul-chelner tot intra să le arate nou-veniților, încît, în final, le-am arătat chiar noi. Le știam mai bine decît chelnerul.

Mai multe