La Tulcea, nava cu aburi „Republica”

23 august 2010   Dileme on-line

Dacă vrei să bei o cafea sau un suc pe faleza Dunării din Tulcea, un loc mai cu fiţe găseşti la bordul navei - muzeu „Republica”. Te răcoreşti cu o băutură şi cu priveliştea Dunării, dar ai totodată onoarea de a te afla pe ultimul vas de război cu motor şi cu aburi din România.
 
Nava este construită în 1903 în şantierul naval din Linz, Austria şi preluată de statul român de la austrieci după Primul Război Mondial, în contul despăgubirilor de război. A fost implicată în luptele de pe Dunăre din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca navă de comandament a Marinei Militare, titulatură ce se păstrează şi azi. La bordul ei au urcat generalul Von Mackensen, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nichita Hruşciov şi alţii.
 
"Republica" e în stare de funcţionare, ultimul ei marş fiind de Ziua Marinei din 15 august 2003, cînd ambarcaţiunea a defilat prin faţa falezei. De atunci, vaporul odihneşte în portul Tulcea şi îmbie tulcenii şi turiştii să-i păşească pe pasarelă şi să-i afle poveştile. Căpitanul ei, dl Avădanei, este întotdeauna la dispoziţia celor interesaţi.

Mai multe