La 99 de ani, Energiea devine «Stabilament de informare şi experiment urban»

12 iunie 2012   Dileme on-line

Clădirea de pe strada Ion Brezoianu s-a născut în 1913.

De-a lungul anilor, oamenii şi-au dorit diferite lucruri de la ea. La început, voiau să tipărească gazetele şi cărţile vremii. Şi-a îndeplinit multă vreme acest rol sub numele de Stabiliment de Arte Grafice Energiea. După aceea, au vrut chiar haine, şoşoni, ceasuri, carne sau cafea. Unele erau create aici, altele doar găzduite. Urme din timpul bombardamentelor din 7 mai 1944 şi ale incendiului din timpul mineriadelor din 13-15 Iunie 1990 sînt şi acum vizibile pe alocuri, pe stîlpii de susţinere. După războaie, i s-a dat pentru prima dată rolul de a fi restaurant, sub numele de Trocadero, iar apoi Ciocîrlia. Zece ani mai tîrziu, locul devine Whispers, un pub englezesc.

La 99 de ani, clădirea răspunde provocării Grolsch, sponsor al creativităţii, se tranformă de data aceasta în Stabilament de informare şi experiment urban şi îşi recapată numele iniţial, Energiea.

Venind la rîndul său cu o tradiţie de 400 de ani, Grolsch transformă locul, cu ajutorul arhitectului Corvin Cristian, într-un spaţiu dedicat tinerilor nonconformişti, atraşi de arta contemporană şi de activităţi experimentale.

Energiea găzduieşte acum ateliere, expoziţii, workshopuri sau dezbateri din cele mai diverse domenii: arte vizuale, teatru, film, literatură, muzică, gastronomie, jurnalism, antreprenoriat, responsabilitate socială sau chiar fashion. Oferă o bucătarie contemporană, bazată de principiile gastronomiei sănătoase, cu preparate house-made, fără adaosuri artificiale. În fiecare seară, muzica este asigurată de cei mai activi producători şi DJ-i locali, pe ritmuri de Disco, Funk, Electronică, Indie sau Alternativ.

Din luna iunie, etajul 1 devine spaţiul de brainstorming pentru experimentaliştii din agenţii şi companii. Astfel, Energiea te invită să cauţi aici idei creative alături de colegii tăi şi iţi pune la dispoziţie orice instrument de care ai avea nevoie: proiector interactiv, Ipad-uri, microfoane, sistem audio şi imprimantă-xerox. Rezervările pentru şedinţele de brainstorming se fac online, pe site-ul Energiea, unde se pot vedea programul şi poziţiile disponibile.

Energiea este deschisă în fiecare zi de la ora 15.00, iar în cazul unor rezervări făcute în prealabil, te aşteaptă chiar şi mai devreme. 
 

Mai multe