Köln: Minciuna nu este o soluție

11 ianuarie 2016   Dileme on-line

Ancheta desfășurată în urma evenimentelor de la Koln, petrecute în noaptea dintre ani, a scos la iveală bîlbîielile autorităților, ba chiar și omiterea cu bună știință a adevărului, scrie presa din Franța și Germania.

Le Nouvel Observateur remarcă faptul că Guvernul Angelei Merkel, a cărei popularitate a fost afectată din cauza poziției sale generoase față de refugiați, a schimbat radical tonul, după actele de violență din Köln noaptea de Anul Nou.

Sambătă, mișcarea islamofobă Pegida a încercat să recupereze nemulțumirea crescîndă a populației și a manifestat centrul orașului împreună cu de extrema-dreapta, scrie L'Express.

Cancelarul german Angela Merkel a pledat, tot sîmbătă, în favoarea înăspririi regulilor de deportare a solicitanților de azil care au fost condamnați în Germania.

Între timp, comunicarea foarte limitată a poliției și comentariile critice de pe rețelele de socializare au dus, vineri, la înlăturarea șefului poliției locale, Wolfgang Albers.

Pagubele pentru societate sînt maxime, scrie Deutsche Welle.

Şeful poliţiei din Köln, a minţit sistematic, zile în şir. Aşa că decizia edilei Henriette Reker, de a-i retrage public încrederea, a fost una justă.

Marţi, poliţistul-şef spunea că nu se știe nimic nici despre făptaşi, nici despre originea lor, că în noaptea respectivă nu a putut fi nimeni arestat iar eventualele noi victime sînt rugate să se adreseze poliţiei. Poliţia şi-ar fi făcut datoria în mod exemplar.

Pentru această prezentare mincinoasă, poliţia a fost luată în derîdere de cetăţeni pe reţelele de socializare şi a fost criticată personal de ministrul federal de Interne.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe