Jazz & multimedia la Timişoara

25 noiembrie 2014   Dileme on-line

Cum s-a născut Timişoara Jazz Festival?

Acest festival a apărut ca urmare a solicitărilor primate de la timişorenii care vin la Festivalul de jazz de la Gărîna. Era necesar să existe şi în Timişoara un festival de jazz contemporan. Şi cred că am reusit să fac o replică indoor a festivalului de la Gărîna de succes. Aici au cîntat, mulţi pentru prima dată în România, Esbjörn Svensson Trio, Tord Gustafsen, Arild Andersen, Stefan Micus, Bobo Stenson, Eberhard Weber, Molvaer, Eivind Aarset, Misha Alperin, Ulf Wakenius, Alexander Bălănescu şi multi alţii.

Există o identitate muzicală diferită faţă de festivalul de la Gărîna?

Sînt muzicieni de aceeaţi anvergură, însă proiectele lor sînt mai potrivite pentru sala de concerte decît pentru aer liber. Multe din proiectele din acest festival au fost şi vor fi spectacole multimedia.

Ce planuri aveţi cu acest festival pe termen lung?

Pe termen lung îmi doresc să crească, să ajungă să aibă dimensiunea altor festivaluri europene (precum cele de la Londra, Istanbul, Montreux etc.) care se desfăşoară zilnic pe perioade de 2-3 săptămîni, pe mai multe scene. Dar toate acestea se pot întîmpla doar în condiţiile în care va exista un sprijin instituţional real pentru evenimentele culturale cu adevărat valoroase.

Marius Giura este directorul artistic al Timişoara Jazz Festival, care se va desfăşura sîmbătă şi duminică, 29 şi 30 noiembrie. Programul festivalului poate fi consultat aici.

a consemnat Marius Chivu

Legendă foto: Marius Giura şi Nik Bärtsch


 

Mai multe