Ivan Patzaichin: Delta fără lotcă e ca Veneţia fără gondolă

20 octombrie 2015   Dileme on-line

Proiect inedit în Delta Dunării: Asociaţia "Ivan Patzaichin-Mila 23" promovează un serviciu intitulat "pescaturismul". Concret, turiştii îi pot însoţi pe pescari în traseul lor zilnic, după care gătesc împreună peştele colectat, în gospodăria lor sau chiar pe mal. Deplasarea pe apă se face în lotci special adaptate pentru turism.

Multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, spune la RFI că "e o altă modalitate de a primi turişti în Deltă. Proiectul se adresează direct localnicilor, pescarilor profesionişti (...). Pe lîngă pescuitul industrial, ei pot valorifica producţia peştelui mult mai bine economic, plus că e o zi de neuitat pentru orice turist. Asta înseamnă şi o presiune mai mică la pescuit industrial, ştiţi şi dvs. că pescuitul e din ce în ce mai slab şi mai greu în Delta Dunării".

Ivan Patzaichin apreciază că "pescarii din Deltă trebuie încet-încet să se asocieze, să formeze o asociaţie a pescarilor care promovează acest gen de turism, ei trebuie să aibă anumite reguli stabilite de comun acord cu Biosfera Deltei şi cu Mediul şi cu Turismul. Noi am lansat acest proiect astă toamnă timp de trei luni, am încheiat această activitate, am produs şi un scurt metraj despre cum se poate face acest gen de turism şi urmează ca de săptămîna viitoare să mergem în 15 localităţi din Deltă, să-l reproducem şi să le explicăm tuturor pescarilor din toată Delta cum se poate activa în acest gen de turism."

"Ideea noastră a fost ca acest proiect să fie utilat cu ambarcaţiuni tradiţionale, cu lotci pescăreşti tradiţionale, adaptate pentru genul acesta de turism. Ele sînt pe cale de dispariţie. În ultimii ani nu s-au mai construit lotci de lemn, aşa cum e tradiţia. Noi încercăm să le promovăm, pentru că lotca pescărească este o ambarcaţiune tradiţională. Cum ar fi Veneţia fără gondolă, aşa şi Delta fără lotcă tradiţională eu zic că n-are nici un rost", mai spune Patzaichin.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe