Interdicţii la tutun. Războiul fotbalului. Şi record la Wimbledon

29 iunie 2012   Dileme on-line

Iunie 1969. Luna începea cu interzicerea reclamelor pentru tutun, la posturile de radio şi TV din Canada. Întorcîndu-ne nu foarte mult în timp, găseam aceste reclame, rămase asemeni unor vestigii arheologice prin comportamentul Omenirii. Avea să mai treacă puţin timp pînă cînd reclamele la ţigarete erau interzise şi în Statele Unite. Momentul cu pricina este 2 ianuarie 1971.

Un tînăr în vîrstă de 22 de ani se strecura în compartimentul rezervat trenului de aterizare al unui avion supersonic parcat în Capitala Cubei, Havana, şi supravieţuia unui zbor de nouă ore cu destinaţia Spania, în ciuda altitudinii (aproape 10.000 de metri) şi a lipsei de oxigen.

Generalul Franco închidea frontiera Spaniei cu Gibraltarul, enclava din sudul Peninsulei Iberice, aflată sub tutelă britanică. Tot în universul hispanic, un meci de fotbal ducea la ruperea relaţiilor diplomatice dintre două ţări din America Centrală: Honduras şi El Salvador. Rădăcinile conflictului erau mai adînci şi aveau ca bază imigraţia salvadorienilor în ţara învecinată, astfel că meciurile din preliminariile Cupei Mondiale a fost un simplu pretext. După o dublă manşă cîştigată de gazde, disputa de baraj din Ciudad de Mexico a fost cîştigată de salvadorieni, în prelungiri. El Salvador avea să învingă în acelaşi mod naţionala statului Haiti, în runda finală, şi să se califice la turneul din Mexic. Acolo unde a capotat în faza grupelor. Revenind la războiul de o sută de ore din iulie 1969, acesta s-a încheiat printr-un armistiţiu semnat rapid şi urmat de retragerea armatei salvadoriene de pe teritoriul hondurian.

Pe 25 iunie, se juca meciul cel mai lung din istoria turneului de la Wimbledon. Pancho Gonzalez îl învingea pe Charles Pasarell, după o confruntare cu 112 de game-uri, care durase aproape cinci ore şi un sfert. Ce să mai spunem despre meciul din 2010, început pe 22 şi încheiat pe 24 iunie, dintre John Isner şi Nicolas Mahut? O dispută cu două dintre seturi încheiate la tie-break şi cu o parte decisivă ajunsă la astronomicul scor de 70-68, după peste 11 ore de joc efectiv!

Pe 8 iunie, Brian Jones anunţa că părăseşte The Rolling Stones, din cauza problemelor legate de consumul de droguri. Cinci zile mai tîrziu, locul său era luat de Mick Taylor, chitaristul venit de la grupul lui John Mayall. Un cocktail letal de alcool şi droguri avea să-l ducă pe Brian pe fundul piscinei de la reşedinţa din Cotchford Farm, la începutul lunii următoare.

Cu o lună înaintea aselenizării primului echipaj uman, David Bowie se înscria în curent şi lansa Space Oddity, o piesă inspirată britanicului de vizionarea filmului 2001: O odisee spaţială, realizat de Stanley Kubrick după romanul lui Arthur C. Clarke şi apărut cu un an înainte.

Odată survolate primele zece piese ale topului din Statele Unite, am pornit într-o altă călătorie, într-ale blues-ului. Începută cu un clasic de pe albumul de debut Led Zeppelin şi ajunsă în studiourile Chess din Chicago, acum jumătate de veac. Una peste alta, o ediţie a Radio Grafiilor care merită degustată pe îndelete, asemeni unui vin vechi şi bun…

Mai multe