Întâlnire cu Victor Rebengiuc, Mircea Vasilescu şi Ilf şi Petrov

17 ianuarie 2014   Dileme on-line

Vă invităm la o întîlnire cu Victor Rebengiuc duminică, 19 ianuarie, ora 17,00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu. Victor Rebengiuc, una dintre cele mai îndrăgite voci din portofoliul Humanitas Multimedia, va citi un fragment din Povestiri de Ilf şi Petrov, cel mai recent audiobook înregistrat de el. Lectura va fi urmată de un dialog cu Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche.

„Îmi place să citesc cu voce tare. Îmi amintesc cum, în liceu, profesorul de limba română mă punea să le citesc colegilor, în clasă, fragmentele literare din manual. A fost primul pas pe care l-am facut către teatru, către cariera de actor." (Victor Rebengiuc)

Sonoritatea sobră a vocii lui Victor Rebengiuc de pe audiobookurile „ruseşti” Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi, Dama de pică de Alexandr Puskin sau Muzica unei vieţi de Andrei Makine se eliberează temporar în hohote de rîs nestăpînite cînd în studio a venit rîndul Povestirilor lui Ilf şi Petrov. Supravieţuitorul fermecător venit din lumea şi viaţa sovietelor este unul literar, descriind absurdul apucăturilor care contraziceau toate lozincile în satira lui Ilia Ilf şi Evgheni Petrov.

„În toate locurile din Uniunea Sovietică sînt respectaţi americanii, doar într-un singur loc din Uniune acest sentiment sănătos a pălit. Toată istoria a început de la un anunţ din Izvestia: Cetăţeanul american, ARCHIBALD SPIVAK, îşi caută rudele. El le roagă să ia legătura cu el la adresa: New York, 68 avenue, 136. Cine nu e impresionat de cuvintele: «cetăţean american», «New York» şi «avenue»! În orăşelul unde trăiau Spivacii sovietici (erau o groază, 200 de Spivaci la 2000 de locuitori), numărul respectiv din Izvestia s-a vîndut cu cîte trei ruble exemplarul. Spivacii scuipau dar plăteau. Voiau să citească cu proprii ochi chemarea rubedeniei lor. Nu încăpea nici o îndoială. Era pe drum ceva de bine. Visuri minunate îi învăluiră pe Spivacii sovietici, al căror nivel politic era scăzut de tot. Citind din mers anunţul fermecat, îşi tîrau picioarele pe străzi, se ciocneau ca orbeţii unii de alţii, iar pe feţele lor apăreau zîmbete tîmpe.“ (Ilf şi Petrov, „Un tip negativ“)

Audiobookurile Humanitas Multimedia în lectura lui Victor Rebengiuc:

Hagi Tudose de Barbu Delavrancea, O făclie de Paşte. La Hanul lui Mînjoală de I. L. Caragiale, În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu, Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi, Pîlnia şi Stamate de Urmuz, Dama de pică de Aleksandr Puskin, Eduard şi Dumnezeu de Milan Kundera, Confesiunile unui cafegiu de Gheorghe Florescu, La ţigănci de Mircea Eliade, Meteahnă, Infamie şi Leac de criză pe audiobookul Leac de criză de I. L. Caragiale, Povestiri de Ilf şi Petrov.

Mai multe