Instituţia căsătoriei

17 iulie 2013   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de „Instituţia căsătoriei”. În paginile dosarului veţi găsi texte din perspective diferite, semnate de sociologul Raluca Popescu, fotograful Silviu Gheţie sau jurnaliştii Răzvan Chiruţă, Lina Vdovîi şi Ioan Stoleru.

„Generaţia mea se căsătoreşte mai tîrziu decît generaţia părinţilor mei, eventual după ce reuşeşte să-şi facă un credit şi să-şi cumpere o casă. Sau nu se mai căsătoreşte deloc şi trăieşte – odios cuvînt – în «concubinaj». În orice caz, nu mai simte presiunea de a-şi «face un rost în viaţă», iar rostul nu mai înseamnă neapărat şi unirea oficială a destinelor”, scrie

în „Argument”.

scrie despre „Două chipuri ale memoriei”, recunoscînd că: „Dacă aş fi foarte tînăr [...] n-aş şti să aleg să aleg între memoria ca formă a doliului şi memoria ca formă a uitării”. 

se întreabă dacă „Pentru ziare a venit vremea muzeelor?”, într-un articol despre Muzeul Internaţional al Ziarelor – Internationales Zeitungsmusem din Aachen, fondat de Oskar von Forckenbeck. Se spune că, acesta, „plimbîndu-se, în 1854, pe canalele din Groningen, a văzut un ziar zăcînd pe fundul unei bărci de pescari şi şi-a dat seama că ziarele sînt prea valoroase pentru a sfîrşi doar ca hîrtie de împachetat peşte. Aşa a început colecţia, care, pînă la moartea sa (în 1898), a ajuns la 80.000 de exemplare de ziare şi 1500 de volume, donate oraşului Aachen de văduva lui Oskar von Forckenbeck. Între timp, colecţia a ajuns la peste 200.000 de exemplare şi 3000 de volume de specialitate.”

ne explică modul în care funcţionează ciclul economic de tip Kondratiev – care „se desfăşoară pe o perioadă de 40-60 de ani şi se finalizează cu o criză structurală, profundă” – şi care este preţul căderii Zidului Berlinului.

i-a luat un interviu regizorului Alexandru Dabija, despre debutul său ca actor în scurtmetrajul O umbră de nor, regizat de Radu Jude.

scrie despre „Manuel Pelmuş şi faţa nevăzută a dansului”, în cronica sa la spectacolul preview.

Iulian Comanescu scrie despre „Ce cîştigi dacă eşti pe LinkedIn”.

povesteşte despre „Turul Dunării pe biciclete” – o iniţiativa de promovare a cicloturismului în România, organizată de Cycling Romania şi Asociaţia ROI.

Dilema veche îţi dă de gîndit. (Şi de citit.)

Mai multe