Inițiative românești: „Cu cărțile pe uliță“, „Adoptă o mamă!“, un pavilion pentru bolnavii de tuberculoză
Sîntem mereu înconjurați de vești care ne-ntristează, așa că Dilema veche vine în fiecare luni dimineață cu #7veștibune din România, pentru a vă motiva săptămîna.
„Adoptă o mamă!“ este o campanie inițiată de Mirela Retegan, prin care puteți face un cadou (orice considerați că ar face o surpriză plăcută) unei mame victimă a violenței în familie și refugiată în Casele Agar ale Asociației Touched România. Cadourile se trimit pînă pe 28 februarie. Mai multe detalii aici.
În comuna Scrioaștea nu există o bibliotecă de unde cei mici să poată împrumuta cărți. Desigur, acest lucru se întîmplă și în alte localități din județ. Relu Voicu a lansat un apel pe Facebook și a strîns, cu ajutorul donațiilor, sute de cărți, pe care le-a pus la dispoziția copiilor din comună sub inițiativa „Cu cărțile pe uliță”. Din banii primiți din donații, a amenajat un spațiu, iar Editura Humanitas i-a donat mobilierul pentru bibliotecă. Cei mici au acum un loc unde-și pot face temele sau citi. Puteți dona și voi aici.
Alături de cîțiva colaboratori, Ana Maria Onică a lansat o aplicaţie de logopedie menită să vindece sau măcar să amelioreze vocea şi auzul persoanelor cu implant cohlear. Îi poate ajuta și pe cei mici să învaţe cuvinte noi prin 66 de exerciţii gratuite. Aplicația se numește Nummo și se găsește în Playstore.
După cele două bănci de alimente – din București și Cluj –, o a treia bancă s-a deschis la Roman, la finalul lunii decembrie. Aceasta a fost înființată de un fost elev al Colegiului Tehnic Danubiana și de un antreprenor din zona Romanului. Ca să vă dați seama importanța unei asemenea inițiative, prima bancă de alimente, cea din București, a colectat în 2 ani și jumătate peste 250 de tone de alimente, cu o valoare de piață de aproximativ 700.000 de euro.
Un cuplu de pensionari din orașul Galați are grijă, de 12 ani, de un adăpost pentru pisicile abandonate. Au aproximativ 120 de feline cărora le asigură hrană, curățenie și atenție zilnic. O asociație de protecție a animalelor din Elveția le trimite bani în pentru hrana și medicamentele necesare felinelor. Acestea sînt perfect sănătoase și gata pentru adopție.
Un spital pentru tratatea bolnavilor de tuberculoză nu a mai fost construit în Romania de zeci de ani. Pentru cei cu forme grave ale bolii, la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna (jud. Dolj) a fost ridicat un pavilion specializat, nou-nouț. Inițiativa aparține ONG-ului Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Programului Național de Control al Tuberculozei și cu finanțare de la Fondul Global.
Carmen Ion este profesoară la Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret“ din Focşani, iar în urmă cu 4 ani a lansat elevilor o provocare ce a devenit fenomen naţional. Este vorba despre competiţia de book-trailere (Boovie), care presupune ilustrarea cărților în filme. Dintr-o întrecere la nivel de clasă, la ediția din acest an au ajuns să participe 1050 de elevi din 70 de localităţi şi 26 de judeţe ale României.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.
Foto: Stanley Kubrick