Incertitudini în Turcia

9 iunie 2015   Dileme on-line

Rezultatul alegerilor parlamentare din Turcia din 7 iunie deschide o nouă perioadă în istoria democrației turce, dar riscă să provoace o instabilitate politică cu care țara se dezobișnuise în ultimii 13 ani. Scrutinul de duminică a dus la pierderea majorității absolute de către Partidul Dreptății și Bunăstării (AKP), condus de premierul Ahmet Davutoglu, dar al cărui lider de facto este președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

AKP a obținut 40,8% din voturi și 258 de mandate din 550 cîte numără Marea Adunare Națională – parlamentul unicameral – o scădere de 8% și respectiv 69 de mandate față de precedentul scrutin în 2011.

Votul a fost calificat de opoziție și de observatorii neutri drept o înfrîngere majoră nu doar pentru AKP, ci și pentru Erdogan, care dorea trecerea la un sistem prezidențial și pentru aceasta avea nevoie de 330 de mandate în parlament în vederea convocării unui referendum constituțional în acest scop.

Electoratul, prezent masiv la urne (86,63%, cea mai ridicată participare din 1987 încoace), i-a spus un „Nu” răsunător lui Erdogan, votînd pentru cele trei partide de opoziție care s-au pronunțat împotriva schimbării Constituției și l-au acuzat pe președinte de tendințe dictatoriale.

Citiți și ascultați mai multe pe

Mai multe