Începe show-ul la Tbilisi

29 august 2017   Dileme on-line

Cupa Mondială la şah este un eveniment anual cu un număr fix de 128 de jucători. Se joacă mini-meciuri eliminatorii de şah clasic, rapid şi blitz, miza fiind calificarea în turneul candidaţilor, la care vor avea acces primii doi clasaţi. Anul acesta, la Cupa Mondială participă şi campionul mondial Magnus Carlsen (24 de ani, Norvegia), atras probabil de premiul cel mare de 120.000 de dolari americani. Va avea însă o concurenţă serioasă, alţi patru jucători avînd ca şi el un rating de cel puţin 2.800 de puncte Elo: Wesley So şi Fabiano Caruana (SUA), Vladimir Kramnik (Rusia) şi Levon Aronian (Armenia). Sînt cîteva căi de a ajunge să joci în Cupa Mondială: datorită ratingului, pe baza calificării din turnee continentale, cum ar fi Campionatul european individual, sau pe bază de invitaţie din partea organizatorilor sau a Federaţiei mondiale de şah. Niciun criteriu însă nu a fost îndeplinit de vreun şahist din România.

Cei 128 de jucători au fost împărţiţi în opt grupe. Din prima fac parte printre alţii Magnus Carlsen, Etienne Bacrot (proaspătul campion al Franţei), egipteanul Amin Bassem (cîştigătorul open-ului recent de la Abu Dhabi, primul şahist african care s-a apropiat la patru puncte de pragul de 2.700 de puncte Elo) sau rusul Peter Svidler. În grupa a doua sînt francezul Maxime Vachier-Lagrave (cîştigătorul puternicului turneu de la Saint Louis) şi deţinătorul a trei titluri de campion mondial la blitz, Alexander Grischuk (Rusia). În grupa a treia sînt Kramnik, Vasily Ivanchuk (Ucraina) şi Anish Giri (Olanda), în vreme ce în grupa patru joacă printre alţii Aronian, chinezoaica Hou Yifan (cea mai titrată şahistă a momentului, inclusă în turneu pe baza invitaţiei din partea preşedintelui FIDE) şi Sergey Karjakin, fostul şalanger la titlul mondial. Grupa cinci îl are ca lider pe Wesley So, iar în grupa a şasea sînt Hikaru Nakamura (SUA) şi fostul campion mondial Viswanathan Anand (India), ambii incluşi pe baza ratingului. În cea de-a şaptea grupă, deschisă de Fabiano Caruana şi revelaţia şahului chinez Wei Yi, este şi fostul jucător român Liviu Dieter Nisipeanu, campionul naţional al Germaniei, locul 46 în grila de start a concursului de la Tbilisi. În ultima grupă, îi găsim pe azerul Shakhryar Mamedyarov (cîştigătorul puternicului turneu din aprilie Gashimov Memorial) şi numărul unu chinez Ding Liren. Primele partide nu pot furniza mari surprize; de exemplu, în prima rundă, ultimul clasat pe grila de start, un maestru FIDE din Nigeria cu un Elo de 2.255, va juca împotriva lui Magnus Carlsen. Nisipeanu (Elo 2.687) îl va avea însă ca adversar pe Samuel Savian (2.620), un junior ambiţios de 16 ani din Statele Unite.

Spectacolul va ţine aproape toată luna septembrie; după faza grupelor, care debutează pe data de 3 luna viitoare, urmează sferturile de finală, semifinalele şi finala. Fiecare întîlnire constă într-un mini-meci de două partide de şah clasic; dacă scorul e 1 – 1, urmează două partide de şah rapid, la 25 de minute timp de gîndire plus 10 secunde adiţionale per mutare; dacă scorul e egal, se joacă alte două partide de şah rapid, dar la ritmul de 10’ + 10’’; pot urma, în caz de egalitate, alte două partide, de blitz, la 5’ + 3’’. În final, dacă nici acum nu se impune niciunul dintre jucători, se dispută o partidă de tip Armaggedon, care la remiză îi dă cîştig de cauză negrului. Aici albul are cinci minute de gîndire iar negrul patru; secundele suplimentare, trei per mutare, se acordă de la mutarea 61.

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 74 va fi publicată săptămîna viitoare; soluţia diagramei 73 din numărul trecut: 1. Nf6! gxf6 (1… Tg8 2. D(N)xg7 urmat de 3. Td8+) 2. exf6 Tg8 3. Td8! Tcxd8 4. Txd8 şi matul pe g7 nu poate fi parat.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: fragment din afişul oficial al Cupei Mondiale la şah, Tbilisi 3-27 septembrie 2017. Sursa: http://tbilisi2017.fide.com.

Mai multe