În loc de "Crăciun alb"

14 decembrie 2011   Dileme on-line

Crăciunul e un bun prilej, pentru mulţi dintre noi, de a cotrobăi prin dulapuri şi cutii şi a (re)găsi fel şi fel de lucruri dragi, de mult uitate... Scotocind prin arhivele Rock's Backpages - cea mai importantă colecţie a lumii în materie de jurnalism legat de muzica vintage -, The Guardian se întoarce în New York-ul anului 1971 şi scoate de la naftalină un articol-interviu cu John Lennon şi Yoko Ono.

Sătul de "White Christmas", Lennon înregistrează, cu ajutorul lui Phil Spector, "Happy Christmas (War Is Over)". Articolul, scris de Richard Williams şi publicat pentru prima dată în revista Uncut în 1998, urmăreşte îndeaproape şi redă  fiecare moment din întîlnirea cu John, Yoko, Phil şi toţi ceilalţi muzicieni prezenţi.

"Se întorc la învăţatul cîntecului, încearcă să intre în atmosfera lui. «Pur şi simplu imaginaţi-vă că e Crăciunul», le spune John. «Eu sînt evreu», răspunde unul. «Atunci imaginează-ţi că e ziua ta.» [...] În sine, cîntecul are trei părţi: versurile, cîntate de John, refrenul, cîntat de Yoko, şi încă unul, cîntat în fundal, pentru care vor aduce nişte copii a doua zi. John spune că l-a scris «fiindcă se săturase de White Christmas», şi ar putea deveni un adevărat imn al Crăciunului. Este incredibil de uşor de cîntat, în spiritul All You Need Is Love sau Give Peace A Chance, şi foarte drăguţ, de asemenea. Cuvintele sînt simple şi directe, cu refrenul «War is over / If you want it / War is over now» în fundal, în vreme ce John şi Yoko îşi exprimă gîndurile bune pentru întreaga umanitate."

(Patricia Mihail)

© Foto: Sipa Press/Rex Features (guardian.co.uk)

Mai multe