În curînd: TIFF 2016, cel mai mare festival de film din România

18 mai 2016   Dileme on-line

Peste mai puţin de 10 zile va începe, la Cluj-Napoca, cea de-a 15-cea ediţie a Festivalului de Film Transilvania. Aproape 250 de producţii, dintre care 216 lungmetraje şi 32 de scurmetraje din 64 de ţări vor putea fi văzute în cele 20 de locuri de desfăşurare ale festivalului. Ce nume şi ce filme importante vor putea fi văzute la Cluj?

Cel mai mare festival de film din România debutează la Cluj în 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, în prezenţa lui Nae Caranfil, proiecţie ce va avea loc, în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj. Ca în fiecare an, Tiff-ul va aduce pe ecranele sale şi filme româneşti care concurează, în aceste zile la Festivalul de la Cannes, spune directorul TIFF, Tudor Giurgiu.

"Secţiunea Zilele Filmului Românesc va aduce direct de la Cannes două din cele trei filme româneşti prezentate acolo: Sieranevada a lui Cristi Puiu şi Cîine a lui Bogdan Mirică. Sînt şi alte filme în premieră mondială. E vorba de filmul lui Gabriel Achim, Ultima zi, filmul În căutarea tatălui pierdut - Ionuţ Teianu, Imagini din vis a lui Sorin Luca, Două lozuri, o comedie a lui Paul Negoescu şi am lăsat la urmă un film realizat de un clujean. E, cred, prima dată cînd în secţiunea de filme lungi de la Zilele filmului românesc se arată un film regizat de un absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai, un fost student de-al meu, Ion Indolean, critic de film", a spus Tudor Giurgiu în prima conferinţă a TIFF din acest an.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe